7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

15.05.2024 / 18:35 BiH - Manastir Žitomislić

Federalni ministar Dizdar s igumanom Pavlovićem o podršci pravoslavnoj crkvi

Federalni ministar Dizdar s igumanom Pavlovićem o podršci pravoslavnoj crkvi
Foto: Fena
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar sastao se u srijedu s igumanom manastira Žitomislić Danilom Pavlovićem ...

... kako bi razgovarali o pružanju podrške pravoslavnoj zajednici i očuvanju jednog od najvažnijih sakralnih spomenika Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz resornoga ministarstva.

Ministar Dizdar je istaknuo važnost manastira Žitomislić kao kulturno-historijskog simbola te je naglasio da Ministarstvo prepoznaje značaj zaštite i promicanja vjerskih objekata koji svjedoče pluralnom identitetu države.

"Podrška pravoslavnoj zajednici i manastiru Žitomislić nije samo naš zadatak, već i naša dužnost. Očuvanje bogate sakralne tradicije Bosne i Hercegovine je izuzetno važno za sve nas. Ovi spomenici predstavljaju neizostavan dio našeg kulturnog nasljeđa i važno je da ih zaštitimo za buduće generacije", izjavio je ministar Dizdar.

Iguman manastira Žitomislić je ministru Dizdaru predstavio aktivnosti i projekte koji se realizuju pod okriljem manastira. Naglašeno je zajedničko opredjeljenje za daljom saradnjom kako bi se osiguralo očuvanje i obnova manastira, koji je kroz historiju bio i ostao važan duhovni i kulturni centar.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica nastavit će raditi na jačanju međuvjerskog dijaloga i podršci svim zajednicama u Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja zajedničke kulturne baštine i promoviranja suživota i međusobnog razumijevanja, navodi se u saopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo