17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

15.05.2024 / 19:00 Svijet - Novi detalji

Slovačkom premijeru se bore za život: Šta do sada znamo o atentatu

Slovačkom premijeru se bore za život: Šta do sada znamo o atentatu
Foto: TASR
Slovački premijer Robert Fico upucan je nakon sjednice vlade u Handlovi, oko 150 kilometara od Bratislave.

Do atentata je došlo kada je Fico otišao među okupljene ljude. Prema informacijama, premijer Slovačke ustrijeljen je s nekoliko metaka u prsa i stomak.


Hitno je helikopterom prevezen u bolnicu i stanje mu je, kako javljaju slovački mediji, jako teško. Slovačka vlada je objavila da je Fico u životnoj opasnosti.

Napadač je uhapšen na licu mjesta i navodno je riječ o 71-godišnjaku. Radi se o književniku Juraju Cintuli, piše slovački portal SME.


Foto: Pravda

Sin osumnjičenog napadača negirao je da je njegov otac ikada otvoreno pomenuo napad ili ubistvo političara, te da je bio psihijatrijski pacijent.

Na pitanje Aktualita da li gaji odnos mržnje sa predsjednikom Smera, on je odgovorio:

"Reći ću vam ovo - nije glasao za njega." To je sve što mogu reći o tome."

Sin je za Aktuality rekao da je u šoku i potvrdio da otac ima pištolj u legalnom posjedu. „Apsolutno nemam pojma šta je otac namjeravao, šta je planirao, zašto se to dogodilo“, rekao je.

„Možda je došlo do kratkog spoja, ne znam. On je snažniji, ali ne da bi imao posla sa psihijatrom ili sličnim stvarima."

Kako javljaju slovački mediji, još uvijek traje operacija slovačkog premijera Roberta Fica. Operacija će trajati duže jer je napadač pogodio nekoliko organa.

- Nakon što je u četiri popodne prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici, Robert Fico je bio pri svijesti i komunicirao je. Tokom pucnjave pogođen je u stomak i lijevu ruku. Povreda abdomena izaziva zabrinutost doktora, javlja slovački portal Dennik.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo