25°C
Mostar 28°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C

16.05.2024 / 12:10 Zanimljivosti - Na aukciji

Pogledajte sliku koja je prodata za gotovo 35 miliona dolara

Pogledajte sliku koja je prodata za gotovo 35 miliona dolara
Foto: Sotheby's

Slika Claudea Moneta prodata je za gotovo 35 miliona dolara na aukciji u srijedu navečer, objavila je kuća Sotheby's, označavajući dobar početak proljetne prodaje umjetnina u New Yorku.

I Sotheby's i konkurentska aukcijska kuća Christie's pokrenule su u ponedjeljak proljetnu aukcijsku sezonu. Iako je globalno tržište umjetninama prošle godine stagniralo, prodaja u Londonu i Parizu potaknula je optimizam za 2024.

Slika Meules à Giverny francuskog modernista Claudea Moneta, koju je naslikao 1893. godine, prodata je za 34.8 miliona dolara nakon užarenog nadmetanja. Za to je vrijeme britansko-meksička umjetnica Leonora Carrington oborila vlastiti aukcijski rekord s djelom Les Distractions de Dagobert prodanim za 28.5 miliona dolara.

Taj rekord stavlja Carrington među prvih pet najvrednijih umjetnica na aukciji, saopćila je kuća Sotheby's, kao i među četiri najbolja nadrealistička umjetnika, "čime je pretekla Maxa Ernsta i Salvadora Dalija".

Kuća Christie's prethodne je večeri prodala oko 115 miliona dolara vrijednosti savremene umjetnosti, uključujući sliku Jean-Michela Basquiata za 32 miliona dolara. U aukcijskoj kući Phillips Basquiatov Bez naziva (ELMAR) prodan je za 46.5 miliona dolara.

Rat u Ukrajini doveo je do pada broja ruskih kupaca pa je prodaja umjetničkih aukcija u cijelom svijetu pala na 14.9 milijardi dolara prošle godine, u usporedbi sa 16 milijardi dolara 2022. godine.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo