21°C
Mostar 29°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

16.05.2024 / 19:20 Svijet - Predsjednik Ukrajine

Zelenski otkrio šta im je potrebno da sačuvaju Harkov

Zelenski otkrio šta im je potrebno da sačuvaju Harkov
Foto: X
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je potrebno nekoliko dodatnih PVO sistema Patriot da bi se Harkov zaštitio od ruskih napada.

"Situacija je veoma ozbiljna. Ne možemo sebi dozvoliti da izgubimo Harkov... Sve što nam treba su dva sistema Patriot. Rusija neće moći da okupira Harkov ako ih imamo", rekao je Zelenski u intervjuu za TV kanal ABC News, tokom posjete jednoj od bolnica u Harkovu.

Prema njegovim riječima, tokom proteklih dana stotine ljudi je poginulo ili povrijeđeno u ofanzivi ruskih snaga u oblasti Harkova.

"Mnogi od njih bili su vojnici iz regiona, pa je bilo važno da predsjednik bude tu i da ih podrži", dodao je Zelenski.

Na pitanje novinara da li su Sjedinjene Američke Države krive za ono što se dešava u Harkovu, Zelenski je odgovorio:

"Cijelii svijet je kriv. Dali su (Vladimiru) mogućnost da okupira ukrajinsku teritoriju. Ali sada svijet može da pomogne", istakao je ukrajinski lider.

Na primjedbu reportera ABC Newsa da su mnogi Amerikanci zabrinuti koliko se novca troši na Ukrajinu, Zelenski je rekao da se taj novac ne troši u Ukrajini, već u američkim fabrikama, kao i da se Ukrajina ne bori samo za svoju slobodu.

"Ovaj novac se ne prebacuje u Ukrajinu. Ovo je novac potrošen u američkim fabrikama stvarajući američka radna mjesta... I mi se ne borimo samo za našu slobodu. Da nije bilo Ukrajine, bila bi druga država", naglasio je predsjednik Ukrajine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo