13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

17.05.2024 / 07:27 Košarka - NBA play-off

Historijski debakl: Denver izgubio sa 45 razlike, Garza odlično iskoristio minute

Historijski debakl: Denver izgubio sa 45 razlike, Garza odlično iskoristio minute
Foto: X

Košarkaši Minnesota Timberwolvesa i Denver Nuggetsa noćas su igrali šestu utakmicu polufinalne serije play-offa na Zapadu NBA lige.

Denver je uoči tog susreta imao prednost od 3:2 i bila mu je potrebna samo još ova pobjeda da se plasira u konferencijsko finale. Izgubio je s 45 koševa razlike, rezultatom 70:115.

Poraz od 45 koševa razlike najveći je u historiji lige u utakmicama doigravanja za nekog aktualnog NBA prvaka. Denver ga je pretrpio najviše zahvaljujući dvjema serijama. U prvoj četvrtini Minnesota je uspjela napraviti nevjerojatnu seriju 20:0, a u četvrtoj su rezervni igrači te momčadi to uspjeli i nadmašiti serijom 24:0. Najveća razlika na utakmici iznosila je 50 koševa u korist Wolvesa.

Anthony Edwards, 22-godišnja NBA zvijezda i Minnesotin prvi izbor drafta iz 2020., vodio je Timberwolvese i u ovoj utakmici. Bio je njen prvi strijelac s 27 koševa, a dodao im je po četiri skoka i asistencije u nepune 34 minute na parketu.

Naš košarkaški reprezentativac Luka Garza maksimalno iskoristio svoju minutažu. Garza je za osam minuta na parketu ubacio isti broj poena uz dva skoka, te je pokazao da se na njega itekako može računati u play-off utakmicama.

Jaden McDaniels u pobjedu ekipe ugradio je 21 poen, Rudy Gobert i Karl-Anthony Towns dominirali su pod obručima s 14 odnosno 13 skokova. Naz Reid dodao ih je 11 uz 10 koševa.

Sve to bilo je previše za trostrukog i aktualnog MVP košarkaša NBA lige Nikolu Jokića. Centar Nuggetsa, koji je u ovoj utakmici želio odvesti Denver u finale Zapada, zaustavljen je na 22 poena i devet uhvaćenih lopti, što su brojke ispod njegovog prosjeka. Drugi najbolji strijelac Denvera, u utakmici u kojoj su prvaci gađali tricu 7/36, a ukupno 26/86, bio je Aaron Gordon s 12 poena.

Odlučujuća utakmica igra se u nedjelju u Denveru.

Cup tree provided by Sofascore

(Vijesti.ba)

Izdvajamo