15°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

17.05.2024 / 11:38 Ostali sportovi - Kiseljak / Busovača

Na rijekama Lepenica i Lašva održava se 21. SP u lovu grabljivica vještačkim mamcima

Na rijekama Lepenica i Lašva održava se 21. SP u lovu grabljivica vještačkim mamcima
Foto: FENA

Na rijeci Lepenici u Kiseljaku i rijeci Lašvi u Busovači od 15. do 19. maja održava se 21. Svjetsko prvenstvo u lovu grabljivica vještačkim mamcima s obale "SPIN 2024".

Organizatori Svjetskog prvenstva uložili su veliki napor za pripremu staza na rijekama na kojima se takmičenje održava, a kao završni čin priprema je bilo poribljavanje rijeka potočnom pastrmkom.

Gradonačelnik Općine Busovača Asim Mekić istaknuo je da je sportski ribolov u ovoj općini jako popularan zahvaljujući skupini entuizijasta i ljubitelja prirode, što je rezultiralo organizacijom niza takmičenja na državnom, odnosno međunarodnom nivou.

- Svjetsko prvenstvo je kruna uspješnog rada ovdašnjih sportskih ribolovaca i prilika da uspostavimo nove mostove prijateljstva te da razmjenjujemo iskustva u cilju zaštite prirodnih bogatstava, rijeka i poriječja – poručio je Mekić.

Na takmičenju koje organizuje Sportsko - ribolovni Savez Bosne i Hercegovine učestvuju zemlje članice Međunarodne federacije za sportski ribolov na slatkim vodama (FIPSED).

Predsjednik Sportsko - ribolovnog saveza Bosne i Hercegovine Danijel Kobačić napominje da su organizatori dobili pohvale od najvećih dužnosnika ovoga sporta.

- Ne sumnjam da će i ovaj događaj biti na zavidnoj razini, na zadovoljstvo svih sudionika i ljubitelja ribolova. Učesnicima želim da bolje upoznaju našu zemlju, gradove, ljude i običaje, te da se vrate svojim domovima ispunjeni pozitivnim dojmovima. Neka ovo takmičenje bude spoj sportskog duha, povezanosti s prirodom, suradnje među državama sudionicama i sjajnih rezultata – kazao je Kobačić.

Gradonačelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić-Ramljak podsjetio je da Kiseljak leži na tri rijeke, te izrazio nadu da če učesnici SP-a imati idealne uvjete za ribolov.

Na Svjetskom prvenstvu će učestvovati 17 reprezentacija s više od 300 takmičara, pratećeg osoblja ekipa, zvaničnika međunarodnih ribolovnih asocijacija i sudija.

 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo