14°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

17.05.2024 / 14:18 Politika - U Beogradu

Vučić sa Dodikom: Srbija i RS će se 23. maja boriti zajednički

Vučić sa Dodikom: Srbija i RS će se 23. maja boriti zajednički
Foto: FB

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Ključna tema razgovora bili su odnosi Republike Srbije i RS i reakcija cjelokupnog srpskog naroda na izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prenosi RTRS.

- Obavijestio sam predsjednika Dodika o naporima koje Republika Srbija preduzima kako bi se zaštitili vitalni nacionalni interesi srpskog naroda, ali i međunarodno javno pravo, još jednom ponovivši da bi usvajanje takve rezolucije značilo otvaranje Pandorine kutije za budućnost uz otvaranje nebrojeno mnogo rana iz prošlosti, napisao je Vučić na Instagram nalogu.

Istovremeno, dodao je Vučić, predsjednik Dodik me je informisao o razgovorima koje je imao u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i daljim perspektivama razvoja odnosa Srbije i RS .

- Dodik me je upozorio da će donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici imati katastrofalne posljedice na odnose unutar BiH, naveo je Vučić.

Posebna tema razgovora bio je predstojeći Sabor srpskog naroda zakazan za 8. jun u Beogradu, za koji su dogovorene brojne zajedničke aktivnosti, potpisivanje memoranduma i sporazuma, kao i događaji koji će potvrditi jedinstvo naroda i njegovo pravo da očuva svoja ognjišta, bude svoj na svome i zaštiti pravo na budućnost generacija koje dolaze.

- Republika Srbija i RS će se 23. maja ove godine, zajednički i jedinstveno, boriti za istinu, ponos i dostojanstvo srpskog naroda, rekao je Vučić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo