21°C
Mostar 25°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 21°C

17.05.2024 / 14:39 Ekonomija - Helez u posjeti Bugojnu

Fabrika Binas ima potpisane ugovore od 100 miliona KM

Ministar odbrane BiH Zukan Helez izjavio je danas u Bugojnu da će tamošnja fabrika Binas zahvaljujući novim ugovorima potpisanim s Indijom do kraja godine zaposliti još najmanje 300 novih radnika.

Nakon posjete Binasu koju je Ministarstvo odbrane organizovalo za vojne atašee u BiH, Helez je istakao da ta fabrika preuzima primat u namjenskoj industriji BiH koja, opet, preuzima primat na zapadnom Balkanu.

Naveo je da mu je posebno drago što se u tom preduzeću usvajaju nove tehnologije poput razvoja upaljača za male rakete za dronove.

- Namjenska industrija BiH je u većinskom državnom vlasništvu i tako će ostati zauvijek, a drago mi je da su i Amerikanci ušli u vlasništvo ali će ostati manjinski vlasnici - poručio je Helez.

Binas je danas uspješna priča, za što je najviše zaslužna nova uprava, kazao je Helez.

Direktor Binasa Abaz Mandžuka precizirao je da trenutno imaju potpisane ugovore u vrijednosti oko 100 miliona KM od čega u ovoj godini planiraju realizovati oko 50 miliona, ili duplo više od prošlogodišnjih 25 miliona KM.

Rekao je da trenutno zapošljavaju 420 radnika i ukoliko sve bude teklo po planu do kraja godine bi trebala biti uvedena još jedna smjena te bi uz dodatna zapošljavanja mogli dobiti "još jedan Binas".

Vojni ataše Rumunije u BiH brigadir Robertino-Cristian Ciobanu zahvalio je Ministarstvu i Upravi Binasa na organizaciji posjete uime svih prisutnih vojnih atašea.

Dodao je da ta posjeta spada u aktivnosti koje su dio plana koji je potpisan između Asocijacije vojnih atašea i Ministarstva odbrane BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo