15°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

17.05.2024 / 14:56 Obrazovanje - OŠ 'Aneks'

Učenici sarajevske škole neće na ekskurziju jer se politika svađa oko pozicije direktora

Učenici sarajevske škole neće na ekskurziju jer se politika svađa oko pozicije direktora
OŠ "Aneks"

Osnovna škola na Aneksu, u sarajevskoj Općini Novi Grad, već više od godinu dana nema direktora.

Školski odbor se zadnji put sastao u decembru kako bi poništio konkurs za izbor direktora te od tada ne funkcioniše.

Zbog političkih previranja oko imenovanja direktora, ispaštaju djeca. Učenici završnih razreda ove škole tako ove godine neće moći na ekskurziju, a upitno je i to ko će im na kraju godine potpisati svjedočanstva, ovjere, eksternu maturu…

Naime, aktuelnoj direktorici mandat vršioca dužnosti ističe narednog petka.

Načelnik Novog Grada Semir Efendić za sve krivi Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo. No, to je samo jedna strana medalje.

Kako Vijesti.ba saznaju, ključni problem je u nepostojanju školskog odbora. Već mjesecima traje trakavica oko popunjavanja ovog tijela. No, članovi koji se imenuju u roku od sedam, deset ili mjesec dana podnesu ostavke pa se odbor ne kompletira.

Sve je zapelo na imenovanju direktora. Navodno je od pet članova komisije za imenovanje, Haris Puteš dobio podršku tri člana, što je dovoljno za izbor. No, sve je vraćeno na početak poništavanjem konkursa i imenovanjem vršiteljice dužnosti kojoj narednog petka ističe mandat.

Roditelji i djeca našli su se tako u očiglednom sukobu između politika. Jasno je da djeca ove generacije neće na ekskurziju, jer je procedura trebala biti provedena 90 dana ranije.

Navodno je direktorica uvjeravala roditelje da će naći načina da se situacija prevaziće te je za savjet pitala i resorno Ministarstvo.

Ipak, jučer zatražila je od članova školske komisije da se sastanu i donesu odluku da neće biti ekskurzije, odnosno da podijeli odgovornost sa drugima.

Osim toga, nered koji vlada trenutno djeca osjete i po nedostaku osnovnih potrepština u školi.

Nakon reakcije načelnika Novog Grada, očekuje se da će se o situaciji oglasiti i Ministarstvo obrazovanja KS.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo