17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

17.05.2024 / 16:00 Regija - Skoplje

Mickoski: Pregovori o formiranju nove vlade Sjeverne Makedonije idu u dobrom smjeru

Mickoski: Pregovori o formiranju nove vlade Sjeverne Makedonije idu u dobrom smjeru
Foto: Vijesti.ba

Budući premijer Sjeverne Makedonije i čelnik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski kazao je u petak da pregovori o formiranju nove parlamentarne većine i vlade sa strankom "Vredi" koju čine etnički Albanci ide u dobrom smjeru i da već imaju većinu od najmanje 61 zastupnika.

Mickoski je pozvao na dobrosusjedske i prijateljske odnose s Grčkom i apelirao da ubuduće više nema prijetnji, opstrukcija i vraćanja u prošlost, već da obje strane trebaju gledati u budućnost.

„Dostojna je bila prisega predsjednice Gordane Siljanovske Davkove, očekivao sam čestitku južnog susjeda za uvjerljiv trijumf, ali, nažalost, dobili smo političke packe. Ako neko očekuje da će VMRO-DPMNE ponoviti greške iz prošlosti, budite uvjereni da to nećemo učiniti.

Nemamo namjeru odgovarati na njihove političke opaske preimenovanjem autocesta i aerodroma ili izgradnjom spomenika. Ne očekujem da se odnosi dvije zemlje temelje na političkim mišićima, očekujem da imamo odlične međususjedske odnose, držim da VMRO-DPMNE i vlast na čelu s Novom demokratijom imaju svoj stav u vezi s Prespanskim sporazumom, jer ni jednom ni drugom nije na srcu taj sporazum“, rekao je Mickoski, prenose makedonski mediji.

Gordana Siljanovska-Davkova, prva predsjednica Sjeverne Makedonije u nedjelju je tokom prisege odbila izgovoriti novo ime države koje se koristi od sporazuma s Grčkom 2018. godine.

Nakon toga grčki premijer Kyriakos Mitsotakis pozvao je novu predsjednicu Sjeverne Makedonije Gordanu Siljanovska Davkova da se vrati svojim zakonskim obvezama i ponašanju koje proizlazi iz njene uloge predsjednice.

Kandidatkinja nacionalističke desnice Gordana Siljanovska-Davkova 8. maja izabrana je na petogodišnji mandat u drugome krugu predsjedničkih izbora. Pobijedila je socijaldemokrata, predsjednika u odlasku Stevu Pendarovoskog sa 65 posto glasova.

Skoplje je 2018. sklopilo historijski sporazum s Grčkom, u sklopu kojega je pristalo da će u naziv države dodati obilježje "Sjever", što je trebalo okončati dugogodišnju svađu sa susjednom državom, koja joj je zbog toga blokirala članstvo u NATO-u i pristupne pregovore s Evropskom unijom.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo