14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

17.05.2024 / 18:08 Svijet - Alarmantna situacija

WHO objavio zabrinjavajuće podatke: U Gazu pomoć ne stiže već deset dana

WHO objavio zabrinjavajuće podatke: U Gazu pomoć ne stiže već deset dana
Foto: Arhiva
Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da već deset dana nije primila medicinske potrepštine u Pojas Gaze, dok Izrael nastavlja novu ofanzivu protiv Hamasa.

"Izraelsko zatvaranje prelaza Rafah u Gazi izazvalo je tešku situaciju. Posljednji medicinski materijal koji smo dobili u Gazi bio je prije 6. maja", rekao je glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarević, javlja France 24.

Izraelske trupe ušle su u Rafah 7. maja kako bi produžile svoju ofanzivu protiv Hamasa i zatvorile prelaz Rafah u Egiptu, koji je ključan za humanitarnu opskrbu.

Uz upozorenja agencija UN-a na sve veći rizik od gladi u Gazi, prelazi Kerem Shalom i Erez iz Izraela također su gotovo zatvoreni.

Jašarević je rekao da je najveća zabrinutost bila gorivo, potrebno za rad klinika i bolnica. Zdravstvene ustanove u Gazi trebaju do 1,8 miliona litara goriva mjesečno kako bi nastavile s radom.

Glasnogovornik je rekao da je samo 159.000 litara ušlo u Rafah od zatvaranja granice, te istakao kako samo 13 od 36 bolnica širom palestinskog teritorija sada "djelomično" radi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo