13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

17.05.2024 / 21:58 Regija - Sabor dao povjerenje

Izglasana nova hrvatska vlada na čelu sa Plenkovićem

Izglasana nova hrvatska vlada na čelu sa Plenkovićem
Foto: Dnevnik.hr
Hrvatska je večeras dobila 16. vladu od nezavisnosti, nakon što je Hrvatski sabor izglasao povjerenje novoj, trećoj vladi koju će voditi aktuelni premijer Andrej Plenković (HDZ).

Prethodno je mandatar Plenković predstavio u Saboru program i članove nove koalicijske vlade, koju su dogovorili HDZ i Domovinski pokret.

Nakon cjelodnevne, desetosatne rasprave za podršku vladi HDZ-a i DP-a, saborski zastupnici izglasali su povjerenje vladi u cjelini. Od 141 prisutnog zastupnika, glasalo je njih 79, jedan je zastupnik bio suzdržan, a 61 protiv.

Predsjednik i članovi vlade obvaezali su se da će svoju dužnost obavljati savjesno i časno, da će poštovati Ustav, zakone i pravni poredak te se zalagati za napredak države.

Saboru je danas predstavljen i četverogodišnji Program nove vlade, koji se temelji na pet prioriteta, odnosno uspješnoj, vitalnoj, pravednoj, održivoj i suverenoj Hrvatskoj.

U novom mandatu, Plenkovićeva vlada najavljuje prosječnu neto platu od 1.600 eura, minimalnu bruto plaću od 1.250 eura te otvaranje 125.000 novih radnih mjesta.

Umjesto dosadašnjih 16, nova vlada će imati 18 ministarstava te sedam potpredsjednika.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo