24°C
Mostar 29°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 28°C
Bihać 24°C

18.05.2024 / 11:37 BiH - Sarajevo

Obilježena godišnjica osnivanja Odreda policije za specijalne namjene 'Lasta'

Postrojavanjem veterana i aktivnih pripadnika policije danas je u Sarajevu obilježavanja 32. godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo i osnivanja Odreda policije za specijalne namjene "Lasta".

Obilježavanju je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je istakao da je važno da ljudi koji su nosili odranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine pokažu da su još tu i u snazi ako treba.

Dodao je da je također važno da pokažu da su ponosni na ono što su radili jer pogotovo mladi treba da cijene sve to.

Komšić je rekao da treba prenositi poruke da oni koji su učestvovali u odbrani BiH ne odustaju od onoga što su tada mislili niti od svojih dijela koja su bila uperena protiv neprijatelja ove zemlje, a ne protiv nekoga zbog njegove etničke ili političke pripadnosti.

Nakon postrojavanja uslijedio je defile veterana brigade kroz centar Sarajeva.

Na današnji dan 1992. na Trgu oslobođenja, s ciljem podizanja morala u gradu Sarajevu izvršena je svečana smotra 750 pripadnika te brigade.

Bila je to prva smotra odbrambenih snaga države BiH, a nakon toga uslijedilo je masovno pristupanje građana Sarajeva u redove MUP-a i tadašnje Teritorijalne odbrane, što se pokazalo presudnim za odbranu glavnog grada Bosne i Hercegovine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo