13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

18.05.2024 / 13:46 BiH - Apel nadležnim

Roditelji djece sa slušnim i govornim teškoćama: Našoj djeci su uskraćena prava

Roditelji djece sa slušnim i govornim teškoćama: Našoj djeci su uskraćena prava
Foto: Vijesti.ba
Ispred Aria centra u Sarajevu, danas su učenici "Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju" organizovali prodajni bazar, na kojem su izložili svoje rukotvorine u okviru vannastavnih aktivnosti.

Prikupljenim novcem učenici će pokriti troškove realizacije izleta, a ujedno i skrenuti pažnju na ovaj dio populacije, pod parolom 'Gluh jesam, nevidljiv nisam'.

Iz Vijeće roditelja ovog Centra ponavljaju da su se još krajem aprila obratili Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS-a, sa zahtjevom za brzo reagovanje u vezi sa propustima u novim Pedagoškim standardima, a koji se direktno tiču uspješnosti rehabilitacije djece sa slušnim i govornim teškoćama.

Kako još nisu dobili zvaničan odgovor odlučili su javno reagovati u nadi da će neko učiniti nešto da se ispravi nepravda prema njihovoj djeci.

Navode da je novim Pedagoškim standardima svakodnevna i kvalitetna rehabilitacija, kao jedini ključ uspjeha i napredovanja, uskraćena njihovoj djeci, te pozivaju reosrnu ministricu da reaguje.

Naime, novim Pedagoškim standardima umjesto povećanja, smanjen je broj izvršilaca s ciljem svakodnevne intenzivne rehabilitacije, on je smanjen (surdoaudiolog i logoped) te su u potpunosti izostavljeni neophodni stručni saradnici - audiorehabilitator fonetske ritmike i senzorno-integracijski rehabilitator. Smanjen je broj termina rehabilitacije s logopedom i surdoaudiologom te ukinuti časovi fonetske rehabilitacije i senzorne integracije, što će negativno utjecati i unazaditi rehabilitacijski put ove osjetljive kategorije društva.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo