27°C
Mostar 32°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 32°C
Bihać 26°C

18.05.2024 / 21:56 Ekonomija - Reakcije

Sindikat Energoinvesta: Nećemo dozvoliti nezakonit izbor direktora bez iskustva

Sindikat Energoinvesta: Nećemo dozvoliti nezakonit izbor direktora bez iskustva
Foto: Vijesti.ba
Odbor sindikata Energoinvesta oglasio se saopštenjem za javnost u kojem, kako navode, žele upoznati javnost o aktuelnim procesima u Energoinvestu vezano za izbor direktora kompanije, za koje izražava bojazan da odstupaju od zakonom i Statutom propisanih procedura.

Saopštenje prenosimo u nastavku:

- Federalno ministarstva energije, rudarstva i industrije, nije dalo uvjerenje da će procedura imenovanja biti obavljena putem konkursa, te je Sindikat Energoinvesta sazvao sjednicu Odbora i usvojio određene zaključke i aktivnosti.

Podsjećamo javnost da je još u decembru 2023 godine novoimenovani Nadzorni odbor Energoinvesta poništio već provedenu, u skladu sa zakonom i internim aktima, konkursnu proceduru za izbor direktora Energoinvesta uz neuvjerljivo obrazloženje da je istu raspisao predhodni saziv NO Energoinvesta, i obećanje da će raspisati novi konkurs kojeg bi oni propratili „od početka do kraja“.

Uvažavajući korektne odnose Sindikata i NO kao i resornog ministarstva radnici su prihvatili opasku i zahtjev novoizabranog NO. Međutim, dato obećanje nije ispoštovano ni nakon 4 mjeseca. Umjesto raspisivanja konkursa, pojavljuje se zvanična informacija iz ministarstva koja sugeriše da je „pronađen“, kandidat za direktora što samo po sebi navodi na zaključak da se umjesto konkursne procedure želi ići na imenovanje vd direktora koji nije uposlenik Energoinvesta, a što nije u skladu sa zakonom.

Dana 16.05.2024 organizovano je protestno okupljanje radnika u terminu kada je zakazana sjednica NO. Na sjednici NO prezentiran je stav radnika i sindikata da su prevareni i dezavuisani, te da ne prihvataju odstupanje od zakonom i statutom propisane konkursne procedure za imenovanje direktora. Zatražen je sastanak sa resornim ministrom Lakićem. Na sastanku predstavnika Sindikata i ministra 17.5.2024.godine. ministru je napomenuto dato obećanje koje je prekršeno i jasno iznesen stav radnika i sindikata da se produži aktuelnoj direktorici mandat vd direktora na još 3 mjeseca, a da se u međuvremenu raspiše obećani konkurs za izbor direktora Energoinvesta. Ministar nije dao garanciju da će se ispoštovati zahtjev sindikata da se u skladu sa Zakonom i internim aktima Energoinvesta provede izbor za direktora Energoinvesta, tačnije ono što je obećano prije 4 mjeseca.

Napominjemo da je Energoinvest u dva navrata zbog imenovanja stranački podobnih kadrova bio pred stačejem.

Zahvaljujući odlučnosti, hrabrosti, materijalnom odricanju i zajedničkom djelovanju menadžmenta kompanije i radnika i sindikata, Energoinvest je izmirio sve obaveze prema radnicima koje su u jednom momentu iznosile 8 plata, te doveo Energoinvest u poziciju pozitivnog i stabilnog poslovanja.

Radnici Energoinvesta neće dozvoliti da nakon dugogodišnjeg odricanja u cilju oporavka i opstanka kompanije na čelo Energoinvesta bude postavljen direktor mimo zakona koji uz to nema potrebna iskustva i znanja da se nosi sa svim izazovima koje poslovanje Energoinvesta sa sobom nosi. Borićemo se svim raspoloživim sredstvima da se naši zahtjevi ispoštuju i nećemo dozvoliti da se naš trud i odricanje tek tako izbrišu.

SM FBiH-Kantonalno povjereništvo Kanton Sarajevo, kao i Sindikat metalaca FBiH dali su punu podršku djelovanja i provođenja planiranih aktivnosti Sindikata Energoinvesta u cilju očuvanja kompanije i sudbine radnika.

Zbog navedenog Odbor Sindikata Energoinvesta odlučio se obratiti javnosti s ciljem informisanja i nade da će nadležni ipak saslušati glas razuma i činjenica, te donijeti odluke koje idu u pravcu očuvanja i prosperiteta kompanije, a ne u još jednu neizvjesnost i nesigurnost kompanije kao i sudbine radnika.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo