24°C
Mostar 29°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C

18.05.2024 / 22:06 Svijet - "Narod vas gleda"

Gantz dao ultimatum Netanyahuu: Pokaži nam plan za Gazu ili napuštamo vladu

Gantz dao ultimatum Netanyahuu: Pokaži nam plan za Gazu ili napuštamo vladu
Benny Gantz / Agencije
Izraelski ministar ratnog kabineta Benny Gantz zaprijetio je ostavkom ako Benjamin Netanyahu ne usvoji dogovoreni plan za Gazu, što dovodi u pitanje budućnost izraelske vlade.

"Ako Netanyahu odabere voditi naciju u ponor, povući ćemo se iz vlade, okrenuti se narodu i formirati vladu koja može donijeti pravu pobjedu", rekao je Gantz.

Gantz je danas tokom presice najavio da će se njegova opoziciona stranka Nacionalnog jedinstva povući iz koalicijske vlade ako plan za poslijeratno upravljanje Gazom ne bude konsolidovan i odobren do 8. juna.

Konferencija za novinare održana je samo nekoliko sati nakon što su Izraelske odbrambene snage rekle da su pronašle tijelo još jednog taoca, Rona Benjamina (53), koji se vozio biciklom uz granicu s Gazom kada je Hamas započeo napad 7. oktobra. Njegovo tijelo pronađeno je zajedno s još tri taoca - Itzhaka Gelerentera, Shani Louk i Amit Buskile - čiji su ostaci pronađeni jučer.

"Osobni i politički razlozi počeli su ulaziti u najsvetije dijelove izraelske odbrane", rekao je Gantz novinarima. "Premijeru Netanyahu, gledam te večeras u oči i kažem ti: izbor je u tvojim rukama", rekao je Gantz.

“Netanyahu od prije deset godina učinio bi pravu stvar. Jeste li danas spremni učiniti pravu i domoljubnu stvar? Izraelski narod vas gleda", dodao je.

"Morate birati između cionizma i cinizma, između jedinstva i frakcionaštva, između odgovornosti i bezakonja - i između pobjede i katastrofe."

Njegov odlazak ostavio bi Netanyahua, izraelskog premijera, još ovisnijim o saveznicima krajnje desnice koji su zauzeli tvrd stav u pregovorima o prekidu vatre i oslobađanju taoca.

Gantz traži da se usvoji plan od šest tačaka, koji uključuje demilitarizaciju u Gazi i uspostavu zajedničke američke, evropske, arapske i palestinske uprave koja će upravljati civilnim poslovima u Gazi i povratkom taoca.

Ured izraelskog premijera odbacio je prijetnju Bennyja Gantza da će napustiti vladu, rekavši da bi ultimatum koji je postavio za ratni plan protiv Hamasa naštetio Izraelu.

"Uslovi koje je postavio Benny Gantz prazne su riječi čije je značenje jasno: kraj rata i poraz Izraela, napuštanje većine taoca, ostavljanje Hamasa netaknutim i uspostava palestinske države", stoji u saopćenju Netanyahuovog ureda.

"Premijer Netanyahu smatra da je vanredna vlada važna za postizanje svih ciljeva rata, uključujući povratak svih naših taoca, te očekuje da Gantz javnosti razjasni svoje stavove o tim pitanjima", stoji u saopćenju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo