24°C
Mostar 29°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 28°C
Bihać 24°C

19.05.2024 / 11:04 Politika - Sarajevo

Konaković i Várhelyi imali 'težak i dug razgovor' o rezoluciji o Srebrenici

Konaković i Várhelyi imali 'težak i dug razgovor' o rezoluciji o Srebrenici
Foto: Vijesti.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio je 17. maja otvoreno pismo evropskom komesaru za proširenje i susjedstvo Olivér Várhelyiju, ...

... u kojem je reagovao na medijska izvještavanja da se Várhelyi javno pridružio "sramnoj propagandi predsjednika Srbije" kada je u pitanju rezolucija o Srebrenici.  

Konaković je u pismu poručio komesaru da je od njega očekivao odgovorniji, ozbiljniji, humaniji stav po pitanju rezolucije o genocidu u Srebrenici, te da "zbog funkcije koju obavlja mora znati da su njegove riječi teške i bolne, pogotovo onda kada su u sukobu sa onim što su univerzalne ljudske vrijednosti, moralne norme, međunarodno pravo i konvencije UN".

Kako je ministar Konaković danas kazao u izjavi za Fenu, nakon tog pisma imao je težak i dug razgovor s Várhelyijem, a stavovi sagovornika će biti objavljeni u toku dana putem zajedničkog saopćenja.

- S Várhelyijem sam imao odličnu saradnju tokom procesa evropskih integracija, ali moram napomenuti da, kada je riječ o rezoluciji i generalno Srebrenici, mi tu imamo stav koji je osjetljive naravi. Sagledali smo njegovu izjavu i naše stavove sa više strana i mislim da ćemo u toku dana izaći sa zajedničkim saopćenjem po pitanju naše saradnje i reakcija – kazao je Konaković.

Ministar dodaje da je na pismo Várhelyiju bilo dosta reakcija po društvenim mrežama, ali nije imao direktnu komunikaciju sa drugim sudionicima.  

- Vidio sam komentare i kroz medije i kroz društvene mreže, ali nisam imao drugih kontakata osim s Várhelyijem – zaključio je Konaković.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo