13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

19.05.2024 / 13:00 BiH - Evropski komesar

Zajednička izjava Varhelyia i Konakovića: Genocid u Srebrenici je neupitna činjenica

Zajednička izjava Varhelyia i Konakovića: Genocid u Srebrenici je neupitna činjenica
Foto: Agencije
Evropski komesar za proširenje Oliver Várhelyi objavio je zajedničku izjavu sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem.

Zajedničku izjavu prenosimo u nastavku:

- Danas smo razgovarali o nedavnom nacrtu rezolucije UN-a o Srebrenici. Prethodne izjave komesara Várhelyija izražavaju puno poštovanje prema žrtvama i ni na koji način nisu dovele u pitanje činjenice o genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Činjenice genocida u Srebrenici pravno je utvrdio, između ostalih, i Međunarodni sud pravde.

U izjavama Komesara pojašnjeno je da počinioci snose punu i isključivu odgovornost za zločine koje su počinili. Svaki pojam kolektivne krivice ili kolektivne odgovornosti čitavog naroda je neprihvatljiv i protivan međunarodno prihvaćenim normama.

Počinjeni zločini nikada neće biti zaboravljeni kako bi se izbjeglo da se ikada ponove protiv bilo koga. Pomirenje se može graditi samo na istini, miru i pravdi. Ne može biti tolerancije za poricanje genocida, historijski revizionizam i veličanje ratnih zločinaca.

Komesar Várhelyi jedan je od najjačih zagovornika pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Posljednjih godina zajedno smo radili za prosperitetnu i mirnu Bosnu i Hercegovinu. Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Na osnovu preporuke Evropske komisije, Bosna i Hercegovina je u decembru 2022. godine dobila status kandidata, a u martu 2024. godine Evropsko vijeće je odlučilo da otvori pristupne pregovore.

Bosna i Hercegovina mora nastaviti provoditi svoju reformsku agendu EU, a komesar Várhelyi je opredijeljen da u potpunosti podrži ovaj proces.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo