30°C
Mostar 37°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

21.05.2024 / 16:11 Obrazovanje - Kanton Sarajevo

Okerić posjetio Univerzitet SSST: Svaka marka uložena u obrazovanje je investicija koja će se višestuko vratiti

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić posjetio je danas Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology (SSST) i tom prilikom održao sastanak s akademikom Ejupom Ganićem i direktorom ureda za međunarodnu saradnju i projekte Edisom Arifagićem.

Akademik Ganić je, ovom prilikom, predstavio Univerzitet SSST, ističući svjetske metode i prakse koje primjenjuju, naučnoistraživački potencijal, a razmatrane su i brojne ideje i projekti na kojima bi ovaj univerzitet i institucije Kantona Sarajevo mogle zajednički djelovati.

U tom kontekstu, značajnom je istaknuta inicijativa predsjedavajućeg Okerića za osnivanjem Ureda Vlade KS za dijasporu. Kako je objasnio predsjedavajući Skupštine KS, u toku je kapacitiranje Ureda ljudskim resursima, a kada počne s radom, prve aktivnosti bit će vezane upravo za obrazovanje. Naime, kako je objasnio, namjera je uložiti maksimalne napore kako bi djeca i mladi u dijaspori unaprijedili svoje znanje iz Bosanskog jezika, kulture i historije Bosne i Hercegovine.

U tom pogledu, kako je zaključeno, SSST bi mogao biti od velike pomoći, s obzirom na to da ima raširenu mrežu studenata u cijelom svijetu, takozvanih SSST ambasadora, koji mogu mnogo doprinijeti u promociji Sarajeva kao destinacije, ali i drugim vidovima povezivanja dijaspore s matičnom domovinom.

Govoreći o radu i rezultatima Skupštine KS, predsjedavajući Okerić je objasnio da je KS u prethodnih nekoliko godina uspio homogenizirati rad zakonodavne i izvršne vlasti, u cilju vraćanja prava građanim Kantona Sarajevo te unaprijeđenje ambijenta života u Kantonu Sarajevo. Svaka marka izdvojena za pronatalitetne politike, jačanje odgojnog i obrazovnog sistema je investicija koja će se višestruko vratiti.

Predsjedavajući Okerić prilikom današnje posjete imao je priliku posjetiti laboratorije Medicinskog, Stomatološkog i Farmaceutskog fakulteta Univerziteta SSST, kao i polikliniku Unimed koja djeluje u okviru SSST-a. Također, obišao je moderno opremljene učionice, biblioteku, IT centar kapacitirane opremom posljednje generacije koja se koristi za rad sa studentima i pacijentima poliklinike.

Oduševljen uslovima koji su osigurani za studente, predsjedavajući Okerić ovom prilikom pohvalio je rad SSST-a i naglasio da će Kanon Sarajevo pružiti svaku vrstu podrške u njihovoj misiji školovanja vrhunskih stručnjaka u raznih oblastima, koji su budućnost naše domovine.

Sastanak je zaključen uz razmjenu kontakata i napomenu predsjedavajućeg Okerića da je Univerzitet SSST brend kojem su vrata Kantona Sarajevo uvijek otvorena.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo