19°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

21.05.2024 / 18:00 Regija - Pojačane tenzije

Kosovska policija zatvorila srpske banke

Kosovska policija zatvorila srpske banke
Foto: Stringer / PIXSELL
Kosovske vlasti na sjeveru zemlje zatvorile su šest filijala srpske banke, u potezu koji bi mogao dodatno pogoršati odnose između dvije balkanske susjede, prenosi agencija dpa. 

Kosovska policija je tokom operacije u ponedjeljak zaplijenila oko 1,6 miliona eura, 74,7 miliona srpskih dinara (oko 636 hiljada eura) te manje količine novca u drugim valutama, pišu prištinske novine Koha Ditore. Na sjeveru Kosova žive deseci hiljada Srba, a tenzije s Albancima već su povišene proteklih mjeseci nakon što je Kosovo ukinulo plaćanje srpskim dinarima.

Kosovska središnja banka u februaru je odredila euro kao jedini način plaćanja, proglasivši dinar ilegalnim, piše agencija dpa. Prijelazni period za etničke Srbe istekao je prošle sedmice. Srbijanski premijer Miloš Vučević osudio je zatvaranje filijala Poštanske štedionice, prozvavši to činom divljaštva koji ugrožava opstanak Srba na Kosovu.

Američki State Department kritikovaoje potez Prištine jer nije bio koordiniran s unutarnjim partnerima unutar Kosova te jer može povisiti tenzije. Operaciju je kritizirao i glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano koji je kazao kako je ona protivna duhu normalizacije te ugrožava pregovore u toku.

Priština pak tvrdi da su policijsku intervenciju nadgledali dužnosnici misije EULEX-a, misije Evropske unije na Kosovu, kao i KFOR-a, mirotvornih snaga NATO-a u zemlji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo