19°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

22.05.2024 / 09:23 Dijaspora - Inkluzivni pokret za BiH

Predstavnici dijaspore u Washingtonu organizovali prijem za poslovnu delegaciju iz BiH

Predstavnici dijaspore u Washingtonu organizovali prijem za poslovnu delegaciju iz BiH
Foto: FENA

Udruženje Inkluzivni pokret za Bosnu i Hercegovinu (IMBiH) organizovalo je u utorak navečer u Washingtonu prijem za predstavnike Američke trgovačke komore u BiH (AmCham) i poslovnu delegaciju iz BiH koja je došla u Washington.

U delegaciji je bilo desetak predstavnika vodećih firmi iz BiH.

- Omogućili smo im na ovom prijemu da se upoznaju sa našom dijasporom, a isto tako da kroz poznanstvo i druženje ojačaju buduću saradnju kako bi se, možda, sutra neki projekti mogli napraviti da bi se ekonomska saradnja između BiH i Sjedinjenih Država mogla ojačati - kazao je za Fenu suosnivač i predsjednik IMBiH Benjamin Tikvina.

Druga suosnivačica IMBiH, Negra Husikić, rođena u Brčkom, kaže da mladi ljudi koji su kao djeca došli iz BiH predstavljaju dijasporu koja je neka 'hibridna dijaspora'.

- Mi smo rođeni u Bosni i Hercegovini i došli smo ovdje 1990-ih. Školovali smo se ovdje i onda nekako živimo u obadva svijeta. Tako da razumijemo i jednu i drugu stranu i pokušavamo da povežemo BiH sa Sjedinjenim Državama. To nam je glavni cilj. Mi smo ovdje školovani, mi smo ovdje zaposleni, ali kada idemo u BiH tražimo neki konkretan način kako možemo pomoći - kaže Husikić.

Ova organizacija, kako kaže, radi na promociji inovacija i poduzetništva, odnosno da se nađe način ekonomskog povezivanja BiH i Sjedinjenih Država.

Tikvina dodaje da ova organizacija nije politička, nego nevladina i nestranačka.

- Pretežno radimo sa poduzetnicima i inovatorima, sa onima s kojima smo se povezali zadnjih četiri-pet godina. Dobili smo dojam da su u BiH itekako željni da se povežu sa ljudima koji su u Americi ili širom Evrope kako bi ojačali ekonomsku saradnju i predstavili svoje ekonomske projekte da bi mogli što više izvoziti iz Bosne i Hercegovine na evropsko i američko tržište.

Amerika je omogućila kroz neke programe da se neki izvozni proizvodi mogu plasirati na američko tržište sa olakšanim pristupom, ali ti projekti nisu maksimalno realizirani. Pitanje je zašto, ali postoji želja - kazao je Tikvina.

Na kraju dodaje da je teško sve pozitivne priče plasirati kroz medije, jer nažalost u medijima nema nekog posebnog interesa da se takve stvari prezentiraju, a ima itekako dobrih i pozitivnih priča sa obje strane.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo