11°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 13°C

22.05.2024 / 13:29 BiH - Sarajevo

Obilježen Dan prijema BiH u Ujedinjene nacije

Obilježen Dan prijema BiH u Ujedinjene nacije
Foto: FENA

Povodom obilježavanja 22. maja, Dana prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije (UN), Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Javnom ustanovom "Djeca Sarajeva" danas je na Trgu djece Sarajeva organizirao dječiju priredbu pod nazivom "Bolje vas našla".

Priredba je održana u okviru manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2024 - Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti".

U okviru programa prisutnim građanima i učesnicima priredbe obratio se nekadašnji član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine u trenutku kada je naša domovina primljena u UN Mirko Pejanović.

Pejanović je podsjetio da je Sarajevo tokom agresije pružilo otpor koji je ušao u istoriju.

- Nažalost, mnogi građani Sarajeva tokom opsade su dali svoje živote. Grad je svakodnevno granatiran, ubijeno je više od 11.000 građana, 1.600 djece izgubilo je svoje živote. Okupili smo se u danu slobode, danu mira da obilježimo jedan važan datum u istoriji naše države. To je 22. maj, dan kada je Bosna i Harcegovina dobila odluku organizacije UN da postane članica te organizacije – kazao je Pejanović.

Dodao je da je to nešto najviše što može jedna demokratska država postići u istorijskom razvoju svoje samobitnosti i državnosti.

- To znači međunarodno priznanje granica, priznanje subjektiviteta, suverenosti, samostalnosti, odnosno slobode jedne zemlje da samostalno odlučujue o sebi, svojoj sudbini, svom miru i razvoju - kazao je Pejanović.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo