15°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

22.05.2024 / 18:35 Ekonomija - Sarajevo

Ministri Košarac i Kacir o unapređenju ekonomske saradnje BiH i Turske

Ministri Košarac i Kacir o unapređenju ekonomske saradnje BiH i Turske
Foto: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa
Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa ministrom industrije i tehnologije Mehmetom Fatih Kacirom o jačanju ekonomske i privredne bilateralne saradnje.

Na sastanku je istaknuto da važeći bilateralni ugovori i Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske predstavljaju prednost i dobar osnov za unapređenje spoljnotrgovinske razmjene na obostranu korist.

Ministar Košarac informisao je ministra Kacira o osnivanju i razvoju slobodnih zona u Republici Srpskoj, te o kapacitetima postojećih slobodnih zona u Federaciji BiH. Turska strana izrazila je zainteresovanost i spremnost na razgovore sa institucijama Republike Srpske o njihovoj direktnoj uključenosti u organizaciju slobodnih zona i privlačenje inostranih investitora. S tim u vezi, naglašeno je da su energetski sektor, turizam, metalska i automobilska industrija od posebnog interesa za investitore iz Republike Turske.
 
Ministar Kacir i delegacija Ministarstva industrije i tehnologije Republike Turske prihvatili su poziv ministra Košarca da naredne godine učestvuju na značajnim međunarodnim samitima i konferencijama u Republici Srpskoj, uključujući Balkan Solar Samit u Banjaluci, Samit energetike u Trebinju, te Jahorina ekonomski forum.
 
Ministar Košarac istakao je da su na unutrašnjem planu u BiH trenutno otežavajući politički odnosi, prouzrokovani djelovanjem "nelegitimnog visokog predstavnika Kristijana Šmita" i najavljenom rezolucijom o Srebrenici. On je upozorio da to može ozbiljno ugroziti ne samo odnose unutar BiH, nego i u regionu.
 
Ministar Košarac naglasio je da se institucije Republike Srpske i njeni predstavnici na nivou BiH zalažu za politiku unutrašnjeg dogovora i dosljedne primjene Dejtonskog sporazuma, bez međunarodnog intervencionizma.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo