15°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

23.05.2024 / 09:58 Crna hronika - Sarajevo

Predložen pritvor za državljanina Holandije osumnjičenog za krijumčarenje migranata

Predložen pritvor za državljanina Holandije osumnjičenog za krijumčarenje migranata
Foto: Vijesti.ba

Nakon lišenja slobode osumnjičenog u okviru akcije kodnog naziva "Istok-Tigris", postupajuća tužiteljica Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija uputila je prema Sudu BiH, prijedlog pritvora za osumnjičenog: Karwan Kader Hmawmeina, rođenog 1967. godine u Iraku, državljanina Holandije, nastanjenog u Maroku.

Navedeni osumnjičeni pod istragom je Tužilaštva BiH i domaćih i međunarodnih partnerskih institucija i agencija i osumnjičen je da je zajedno sa drugim osobama učestvovao u dovođenju velikog broja državljana Iraka u Bosnu i Hercegovinu, koji su nakon toga iz BiH bili krijumčareni na područje zemalja EU.

Prema prikupljenim dokazima, ova grupa sumnjiči se za krijumčarenje više od 1.500 osoba, pri čemu je ostvarena nezakonita imovinska korist u velikim iznosima.

Tužilaštvo BiH u navedenom predmetu zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama iz BiH, kao i u suradnji sa EUROPOL-om, te partnerskim institucijama Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Velike Britanije i dr., provodi istragu protiv više osoba, osumnjičenih da su učestvovali u lancu nezakonitog krijumčarenja većeg broja osoba, državljana Iraka iz BiH, preko R Hrvatske i dalje prema zemljama EU.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je prema Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo