18°C
Mostar 25°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

23.05.2024 / 12:09 Crna hronika - Prvostepena presuda

13 godina zatvora Danijelu Đukiću za smrtnu posljedicu zbog vožnje u alkoholisanom stanju

13 godina zatvora Danijelu Đukiću za smrtnu posljedicu zbog vožnje u alkoholisanom stanju
Foto: Mirnes Ajanović

Okružni sud u Doboju izrekao je 22. maja prvostepenu presudu protiv Danijela Đukića (21) kojom se propisuje kazna zatvora od 13 godina za smrtnu posljedicu zbog nasilne vožnje u alkoholisanom stanju.

Kako je saopćio advokat Mirnes Ajanović, koji u ovom slučaju nastupa kao punomoćnik oštećenih roditelja smrtno stradalih Igora (2) i Nemanje (28) Šumatić iz Doboja, Đukiću je osim zatvorske kazne izrečene i maksimalna kazna oduzimanja vozačke dozvole u trajanju od osam godina nakon izlaska iz zatvora.

"Kao punomoćnik oštećenih roditelja smrtno stradalih Igora (2) i Nemanje (28) Šumatić iz Doboja, obavještavam javnost da je Okružni sud u Doboju (13 0 K 007952 23 K) izrekao Danijelu Đukiću (21) kaznu od 13 godina zatvora za smrtnu posljedicu zbog nasilne brze vožnje u alkoholisanom stanju, što je najviša kazna za ugrožavanje bezbjednosti u saobraćaju izrečena u BiH, a ujedno je izrečena i kazna oduzimanja vozačke dozvole nakon izdržavanje kazne (osam godina, što je maksimalna kazna), uz prijetnju zatvora u slučaju vožnje pod zabranom, a na osnovu člana 402. stav 4. Krivičnog zakona RS kojim je predviđena maksimalna kazna od 15 godina zatvora.

Postupak je profesionalno vođen od strane sudija sudskog vijeća Okružnog suda u Doboju i tužiteljica Karolina Čalić–Topalović, zamjenika Okružnog javnog tužioca Doboj, a u prilogu je dio završne riječi punomoćnika oštećenih advokata Mirnesa Ajanovića i foto sa roditeljima stradalih Igora i Nemanje Željkom i Jovankom Šumatić nakon izricanja presude:

"Sudski postupak je obilježen strašnom tragedijom koja je uništila roditelje žrtava i ne samo njihove prijatelje, već i čitavo društvo. Dva mlada života su ugašena zbog nepoštivanja od strane optuženog osnovnih pravila sigurnosti na cesti i nepoštivanja zakona koji štite živote svih nas, a optuženi je i prije ovog teškog zločina kršio saobraćajne propise brzom vožnjom u brojnim prekršajima i prema izjavi svjedoka na društvenim mrežama uživao u video klipovima brze vožnje.

Vozeći u stanju teške alkoholisanosti (1,53 promila) i brzinom od najmanje 134 km/h na mjestu gdje je dozvoljena brzina 50 km/h, uz preticanje kolone vozila prema izjavi svjedoka prije nego što je ubio Igora i Nemanju Šumatića, jedno lice je zadobilo teške a četiri lica lakše tjelesne povrede, optuženi je pokazao potpuno nepoštovanje prema ljudskim životima i zakonima društva. Njegova vožnja u pijanom stanju i divljačka brzina su neprihvatljive i neoprostive jer je ubio dvoje djece. Ali ono što je još šokantnije od samog čina oduzimanja ljudskih života obijesnom vožnjom optuženog u pijanom stanju - jeste evidentno potpuno odsustvo empatije i žaljenja. Ni prije ni tokom suđenja nije pokazao niti trunku kajanja ili sažaljenja prema roditeljima žrtava. Umjesto toga, njegova nezainteresovanost za tok suđenja tokom suđenja pa i danas samo su dodatno podstakli brutalno bolnu gorčinu u ovoj strašnoj tragediji, a posebno što su roditelji Igora i Nemanje prisutni na svakom suđenju i nikada im se nije obratio da bar izrazi kajanje.

Dva mlada čovjeka su izgubila živote, a njihovi roditelji su ostali slomljeni živeći život u stalnom jecaju i želji da ni njih nema. Ignorisanje od strane optuženog njihove patnje i boli je neshvatljivo. Takvo ponašanje optuženog je uvreda prema pravdi i žrtvama ove tragedije i cijelom društvu.

Poštovano sudsko vijeće, molim vas da uzmete u obzir ne samo težinu djela optuženog i smrtne posljedice koje su nastupile, vožnjom u stanju teške alkoholisanosti i gotovo dva puta većom brzinom od dozvoljene - već i njegovu potpunu ravnodušnost i nedostatak kajanja. U ime roditelja ubijene djece i u ime svih nas koji danas ili sutra možemo biti žrtve divljačke vožnje - tražim od suda da optuženom izrekne najstrožiju – maksimalnu kaznu koja je predviđena zakonom, kako bi se osiguralo da pravda bude zadovoljena i kako bi se poslala jasna poruka svima u državi da će zbog vožnje u alkoholisanom stanju ili znatno preko dozvoljene brzine u slučaju da prouzrokuju teške posljedice ili ubiju svojim vozilom – biti kažnjeni najvišom zatvorskom kaznom i kaznom oduzimanja vozačke dozvole.

Optuženi nije imao milosti prema bilo kome kada je pijan sjeo u vozilo i divljao cestom vozeći dva puta većom brzinom od dozvoljene brzine - i društvo i svi mi, koje predstavlja ovaj sud, ne možemo i nemamo pravo imati milosti prema optuženom.

Poštovano sudsko vijeće, molim vas da prilikom izricanja sankcije optuženom zadovoljite jedinu želju uništenim roditeljima ubijene djece – da smrt njihove djece i najstrožija – maksimalna zatvorska kazna za optuženog – budu spas za drugu djecu i sve nas koji smo na svakom metru saobraćajnica životno ugroženi u ruskom ruletu čiji okidač povlače nasilni manijakalni vozači", stoji u saopćenju.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo