24°C
Mostar 29°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 27°C
Bihać 25°C

23.05.2024 / 13:30 BiH - Dekan FPN

Turčalo: Dodik ide stopama Karadžića, mora se zaustaviti

Turčalo: Dodik ide stopama Karadžića, mora se zaustaviti
Foto: Vijesti.ba / X

Specijalne jedinice MUP-a RS raspoređuju se u blizini Srednjoškolskog centra u Srebrenici, a uoči sjednice Vlade RS-a u ovom gradu, kao i glasanja o rezoluciji o Srebrenici, odnosno proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid počinjen nad Bošnjacima u julu 1995. godine.

Situaciju je prokomentarisao dekan Fakulteta političkih nauka UNSA Sead Turčalo.

“Milorad Dodik svojom političkom praksom i diskursom ide stopama svog prethodnika Radovana Karadžića. Prvo, njegova izjava da ne želi da udiše isti zrak kao Bošnjaci odjekuje Karadžićevoj stravičnoj izjavi od 17. oktobra 1991. godine u Parlamentu Republike Bosne i Hercegovine. Pred Haškim tribunalom je dokazano da je Karadžić bio jedan od tvoraca genocida”, navodi Turčalo i dodaje:

“Drugo, Dodikovo raspoređivanje specijalnih policijskih snaga i oklopnih vozila u Srebrenici na dan glasanja na o rezoluciji o genocide u Srebrenica podvlači ovaj zabrinjavajući kontinuitet”.

Turčalo navodi da su snage koje je Dodik poslao u Srebrenicu, nasljednici onih koje je Međunarodni sud pravde proglasio odgovornima.

“Dodikova politika i praksa jasno pokazuju neophodnost da se rezolucija danas izglasa u Generalnoj skupštini UN-a. Dodikova politika i praksa se moraju zaustaviti. Bosni i Hercegovini, ali i regionu, ne trebaju novi arhitekti genocida i novi koljač Balkana”, zaključuje Turčalo. 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo