24°C
Mostar 27°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 26°C
Bihać 24°C

23.05.2024 / 19:38 BiH - Rezolucija o Srebrenici

Konaković: Niko danas nije govorio protiv činjenica, osim Vučića

Konaković: Niko danas nije govorio protiv činjenica, osim Vučića
Foto: X / MVP BiH
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković obratio se medijima nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici.

Konaković je rekao će naša zemlja sutra poslati protestnu notu svim zemljama, njih 19, koje su glasale protiv.

"Smatramo da se svrastavaju na stranu počinioca ratnih zločinaca i da ne poštuju presude međunarodnih sudova. To je naša ljudska obaveza. Rezolucije nije nikakva pobjeda, niti utakmica, već borba da se istina pozicionira onako kako zaslužuje - rekao je Konaković.

"Vrlo nam je važno da danas nismo čuli nikoga da je govorio protiv činjenica ili fakata, osim Vučića. Od nas se očekuje da imamo jedinstven stav u BiH s onima zbog kojih se Rezolucija donosi. Važna je i činjenica da je cijeli region bio na pravoj strani, osim Srbije. Znamo da su brojne zemlje u regionu bile pod pritiskom, ali su pokazale hrabrost. To nikada nećemo zaboraviti" - poručio je Konaković i dodao kako će Vučić i Dodik morati objasniti svom narodu zbog čega su govorili o kolektivnoj krivici.

Naveo je da su bili vrlo agresivni, a da je Vučić "uspio minimalizirati i velike svjetske sile".

"To su posljedice o kojima će on morati odgovarati, prije svega javnosti Srbije. Bilo je vrlo teško u zadnje vrijeme se baviti diplomatijom BiH. Zahvalio bih se Lagumdžiji, Komšiću i Bećiroviću. Imali smo stotine kontakata s ambasadama drugih zemalja. Razbijali smo neistine o kojima su nas pitali - kaže Konaković i dodaje:

Nama je bilo važno da taj rezultat bude pozitivan. Omjer je 4:1 za one koji su na strani istine"!

Osvrnuo i na ranije izjave Milorada Dodika koji je najavljivao mirni razlaz.

"To je još jedna izjava u nizu besmislenih. On je prije nekoliko sedmica nudio pare za miran razlaz, to govori o njegovom trenutnom stanju. On se sam tu doveo. Napadjući institucije došao je u crnu rupu. Napadao je Sud, pred tim Sudom sad sjedi kao optuženik. Napadao je OHR, sad izlazi na izbore po pravilima OHR-a. Njegove priče o bilo kakvom razlazu direktan su udar na Dejtonu. Bilo kakav pokušaj djelovanja u tom smislu institucije će se suprostavitui. Dodik i SNSD su politička realnost. Imaju alat za blokade i deblokade", rekao je Konaković.

"Koaliciju ćemo pokušati održati na nekim zajedničkim prioritetima, a prije svega na putu ka EU" - poručio je ministar Konaković.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo