23°C
Mostar 24°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C

23.05.2024 / 19:46 BiH - New York

Nižu se reakcije nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici, pročitajte ih

Nižu se reakcije nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici, pročitajte ih
Foto: X
Na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku usvojen je prijedlog da se 11. juli proglasi "Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici".

Od ukupno 193 države, za usvajanje Rezolucije o Srebrenici glasale su 84 države. Protiv je bilo 19 država, dok je suzdržanih bilo 68.

Donosimo prve reakcije.

SDP BiH: Usvajanje rezolucije o Srebrenici je civilizacijski opravdan i očekivan potez

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozdravlja usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, izglasanu danas na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Genocid u Srebrenici je sudski utvrđen presudama Haškog tribunala, te rezolucija ima i treba da ima za cilj institucionalnu memorijalizaciju i provođenje kulture sjećanja na svjetskom nivou, kako bi tragično iskustvo Srebrenice opominjalo i djelovalo kao moralna savjest čovječanstva. Usvajanje rezolucije je civilizacijski opravdan i očekivan potez.

Nažalost, u Bosni i Hercegovini, kao i regionu, postoje politike koje nisu krenule putem pokajanja i prihvatanja sudskih utvrđenih činjenica, što rezoluciju na nivou tako bitnog tijela poput UN-a, čini još potrebnijom, jer služi suzbijanju revizionističkih poriva.

Iako sama rezolucija nije stavila kolektivnu etiketu narodu, političke elite u Srbiji i RS-u žele upravo narod iskoristiti kao štit za pravdanje vlastitih političkih stavova. SDP BiH poziva takve aktere da još jednom pročitaju sadržaj usvojene rezolucije.

Također, želimo uputiti riječi zahvale svim koji su glasali za usvajanje rezolucije, zemljama kosponzorima i brojnim drugim institucijama, pojedincima i organizacijama koje su lobirale za usvajanje rezolucije.

Posebno želimo istaknuti dugotrajan i predan rad predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je uložio enorman trud i vrijeme u lobiranje, te kontinuirano radio na vanjskopolitičkom planu, kako bi inicijativa za usvajanje rezolucije uspjela.

SDA: Pozdravljamo usvajanje Rezolucije o Srebrenici, pečat na istinu utvrđenu međunarodnim presudama

SDA pozdravlja odluku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o usvajanju Rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Rezolucija Generalne skupštine UN-a je pečat na istinu koja je utvrđena presudama Međunarodnog suda pravde i brojnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Posebno je značajno da se Rezolucijom bez rezerve osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja i poziva države članice da očuvaju utvrđene činjenice kroz svoje obrazovne sisteme i razvijanjem odgovarajućih programa.

Generalna skupština UN-a je osudila i veličanje presuđenih počinilaca genocida i drugih ratnih zločina, što je jasna poruka aktuelnom režimu u Srbiji i entitetu RS koji to kontinuirano i sistematski čine.

Čestitamo svima koji su doprinijeli da Rezolucija bude usvojena, od trenutka kada je u mandatu ministrice Bisere Turković i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u saradanji sa udruženjima žrtava sačinjen inicijalni tekst, preko vrijednog rada ambasadora Svena Alakajala i Zlatka Lagumdžije, do završnog angažmana na lobiranju drugih bh. zvaničnika.

Zahvaljujemo se svim članicama Ujedinjenih nacija koje su stale na stranu istine i podržale usvajanje Rezolucije, a posebno državama kosponzorima.

Narod i Pravda: Usvajanje Rezolucije jasna je poruka da je negiranje genocida necivilizacijski čin

Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija šalje se jasna poruka da negiranje genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice predstavlja necivilizacijski čin.

Iako je na više različitih sudova nedvojbeno potvrđeno da se u i oko Srebrenice desio genocid nad Bošnjacima, usvajanje Rezolucije o genocidu svakako predstavlja značajan doprinos uspostavljanju sjećanja na genocid u Srebrenici u globalnim okvirima. Srebrenički genocid je dokumentiran hiljadama i hiljadama dokaza, on je potvrđen na više sudova, još uvijek postoje svjedoci koji su preživjeli masovna ubistva, a ovom rezolucijom 11. juli se prepoznaje na globalnom nivou. Usvajanje ovakve rezolucije jednako je važno i za Ujedinjenje nacije kako bi vratile svoju reputaciju i pokazale odlučnost da se genocid nigdje neće tolerirati.

Ovakva rezolucija dolazi u vrijeme kada se iznova i iznova negira genocid u Srebrenici, a žrtve često ismijavaju. Nažalost, svjedočimo da iza negiranja genocida i ratnih zločina skoro po pravilu stoje institucije Srbije kao i bosanskohercegovačkog entiteta RS što jasno ukazuje da se radi o planskom i sistematskom planu sa ciljem izmjene sudski utvrđene istine. Takvi pokušaji usvajanjem ove rezolucije još jednom su razbijeni u paramparčad.

Podrška koju je Rezolucija o genocidu u Srebrenici dobila na najvišem svjetskom nivou jasna je poruka da se čovječanstvo jasno određuje spram genocida u Srebrenici. Revizionizam neće proći, on je prst u oko međunarodnom pravu. Danas je sasvim jasno da je najveći broj zemalja članica Ujedinjenih nacija podržao ovakvu rezoluciju čime je još jednom stavljeno do znanja da negiranje genocida, slavljenje ratnih zločina i zločinaca, ismijavanje žrtava moraju biti zaustavljeni. Posebno smo zahvalni kosponzorima rezolucije kao i svim zemljama koje su podržale njeno usvajanje.

U potpunosti odbijamo potpuno krivu i nakaradnu interpretaciju da se ovom rezolucijom bilo koji narod označava kao genocidan. Radi se o gruboj manipulaciji iza koje stoje pojedinci i strukture koje i rade na negiranju genocida, koje slave osuđene ratne zločince koje ugošćavaju po televizijskim emisijama ili im pak publiciraju knjige. Nijedan narod nije genocidan. Istovremeno, jasno ukazujemo da je politički vrh Srbije i entiteta RS i ovih dana pokazao da se ni na koji način nije distancirao od politika mržnje i manupulacije kao i huškačke retorike. Srbija i RS moraju biti svjesne da revizionizam ne ide u korist ni pomirenju ni izgradnji normalnih okolnosti za život svih građana na ovim prostorima. Priznanje bi bilo ljekovito. Pozive na „razdruživanje“ odbacujemo kao nešto što nije ni vrijedno pomena.

Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici još je jedan poziv da se bosanskohercegovačko društvo i država Bosna i Hercegovina grade uz uvažavanje sudski utvrđenih činjenica, priznanje genocida i uvažavanja žrtava genocida i ratnih zločina. Pravda za žrtve i pravo na sjećanje ostaju važni zadaci domaćih institucija i međunarodne zajednice te se nadamo da ćemo na ovom polju u budućnosti vidjeti značajnije iskorake.

Naša stranka: Rezolucija je poruka da postoji kolektivna obaveza sjećanja

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici je veliki korak ka izgradnji mira u Bosni i Hercegovini i regiji. Od izuzetnog je značaja za porodice žrtava kojima su pravda i poštovanje jedini vid utjehe. Također, Rezolucija je i civilizacijski iskorak ka afirmaciji kulture mira na svjetskom nivou, što je svijetu, čini se, potrebnije nego ikad nakon Drugog svjetskog rata.

Svi koji će danas glasati za Rezoluciju svrstat će se u krug civiliziranih zemalja kojima je mir temeljna i neupitna vrijednost čijem održanju moramo svi težiti.

Usvajanje Rezolucije je historijska prilika za one koji podržavaju, slave ili negiraju zločine da naprave civilizacijski zaokret.

Rezolucija, kako se u njoj navodi, “osuđuje bez rezerve svako poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja i poziva države članice da očuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, u cilju sprječavanja poricanja i iskrivljavanja činjenica, te pojave genocida u budućnosti”, te ubrzo nakon usvajanja očekujemo njene prve učinke, prvenstveno na planu edukacije o genocidu i njegovoj prevenciji diljem svijeta.

Zato Naša stranka vjeruje u kolektivnu obavezu da zauzmemo zdrav, pravedan i zbog budućih generacija odgovoran odnos prema prošlosti.

NES BiH:  Usvajanjem Rezolucije o Srebrenici svijet je poslao poruku silama zla, Dodik se može razići samo sa svojom slobodom prilikom ulaska u zatvor u Vojkovićima

Velikom podrškom usvajanju Rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda civilizirani svijet je poslao jasnu poruku silama zla da neće uspjeti u namjerama da negiraju genocid, umanje zločine i revidiraju historiju, navodi se u saopštenju Narodnog evropskog saveza (NES) BiH.

- Svijet je 1995. godine ostavio Srebrenicu na cjedilu, na nemilost zločincima. Minimalno što se moglo učiniti kako bi se ispravila nepravda nad Srebreničanima je da se srebrenički genocid uvede u historijske udžbenike i da se obilježava svake godine, između ostalog i kako bi se zaustavili bjesumučni pokušaji njegovog negiranja, kao i prekrajanja historije. Danas su Ujedinjeni narodi stavili pečat istini i putokaz budućim generacijama, kako to najbolje reče jedna srebrenička majka.

Vjerujemo da će u skladu sa Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida sve države ispuniti sve svoje obaveze na sprečavanju i kažnjavanju ovog zločina.

Miloradu Dodiku, nakon ponude o „mirnom razlazu“, poručujemo da se može razići samo sa svojom slobodom prilikom ulaska u zatvor u Vojkovićima, i to zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločina, a što je osuđeno upravo u Rezoluciji UN-a - navodi se u saopćenju NES-a.

Institut za istraživanje genocida Kanada IGK pozdravlja historijsko usvajanje Rezolucije “Međunarodni Dan priznanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995” od strane Generalne skupštine UN (Rezolucija).

Ova Rezolucija je veoma važna jer se time 11. juli proglašava kao svjetski dan sjećanja na genocid u Srebrenici te osuđuje poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja, osuđuje glorifikovanje presuđenih ratnih zločinaca i poziva države članice da očuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, u cilju sprječavanja poricanja i iskrivljavanja činjenica, te pojave genocida u budućnosti.

Usvajanje Rezolucije je ključno u našoj zajedničkoj potrazi za pravdom, istinom, kulturom sjećanja  i odgovornošću. Boreći se za pravdu, čuvamo mir.  Razmislimo o poruci Rezolucije. Jer Srebrenica, BiH i svijet imaju potrebu za pravdom i priznanjem za žrtve i preživjele. Srebrenica je ovom Rezolucijom ponovo vračena na globalnu internacionalnu scenu kao svjetski simbol borbe za pravdu, istinu, pomirenje, učenje, prevenciju genocida i u konačnici svjetski simbol borbe protiv negiranja genocida i glorifikovanja presuđenih ratnih zločinaca.

Uvođenje genocida u Srebrenici u obrazovne sisteme širom svijeta i redovno godišnje sjećanje na ovaj strašni zločin može pomoći budućim generacijama, ne samo da se pravilno informišu o ovom zločinu, nego i da lakše shvate u kakvom svijetu žive, da shvate da su dio svijeta koji je takav zločin omogućio i dozvolio.

Rezolucija će utrti put izgradnji mira, suočavanju s prošlošću i međunarodnim komemoriranjem žrtava genocida u Srebrenici. Ovo je nakon svih relevantnih presuda važan korak koji je međunarodna zajednica napravila kako bi obitelji žrtava vratile povjerenje u međunarodni sustav pravde.

Rezolucije se temelji na činjenicama. Ne zalazi u tumačenja historije niti se odnosi na određenu državu ili naciju. Rezolucija želi olakšati proces pomirenja, podignuti nivo empatije i unaprijediti izgradnju povjerenja u BiHi regionu. Retorika poricanja historijskih činjenica i nepoštivanja međunarodnog prava, uključujući međunarodno humanitarno pravo i pravo ljudskih prava, ozbiljno ugrožava ovaj proces.

Oni koji su glasali protiv Rezolucije o genocidu osim što u svom djelovanju pokazuju ozbiljno civilizacijsko posrnuće, istovremeno prave i veliku pravnu grešku zbog postojanja presuda dvije najznačajnije svjetske sudske instance.

Internacionalni ekspertni tim IGK je aktivno sudjelovao u lobiranju za usvajanje Rezolucije. Posebnu aktivnost IGK je imao u Kanadu što je rezultiralo da Kanada bude  jedan od sponzora rezolucije.

IGK se zahvaljuje predlagačima i sponzorima Rezolucije, zahvaljuje se svima u svijetu koji su svojim aktivnostima digli svoj glas za istinu o genocidu u Srebrenici i pravdu za žrtve tog strašnog zločina.

Vučić: Predaja za nas nikada nije opcija

Predaja za nas nikada nije opcija, napisao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram nalogu nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

- Ponosan na slobodnu Srbiju i herojski srpski narod - napisao je Vučić.

On je rekao, nakon što je usvojena rezolucija o Srebrenici, da je Srbija bila u pravu kada je upozorila da će ova rezolucija izazvati podjele, ne samo u regionu već i u UN.

On je podsjetio da je ovo prvi put da glasanje o genocidu u UN ne bude jednoglasno.

- To se dešava jer su neki ljudi htjeli da iskoriste svoju političku moć da ispolitizuju ovu temu. Svrha i namjera rezolucije je da se nametne moralna i politička krivica jednoj strani, jednom narodu - Srbije i Republike Srpske. To je bila jedina namjera. Iskreno, kada je riječ o legitimitetu, to nije uspjelo - rekao je Vučić.

Vučić je napomenuo da "ljudi koji su želeli da stigmatizuju srpski narod nisu uspjeli i nikada neće uspjeti u tome".

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je nakon što je u Generalnoj skupštini UN usvojen nacrt rezolucije o Srebrenici da nisu uspjeli da imaju ni natpolovičnu većinu, što, kako kaže, govori da je ovo propala rezolucija.

- Blizu 110 zemalja nije glasalo ili je bilo protiv ili uzdržano. Ovo je propala rezolucija i to znači da UN nisu to podržale. Njihov naum da Srbima nametnu genocidnost i moralnu diskvalifikaciju nije uspio - kaže Dodik.

Naveo je da će Amerikanci reći da je 84 glasa "za" dovoljno, ali ih je upitao, "po kojem principu je to dovoljno".

- Da li je to po demokratskom? Pa nas na zapadu uče da je demokratska većina ona koja je natpolovična od ukupnog broja. Oni to nemaju. Zašto lažu - kaže Dodik.

Ambasada IR Iran u BiH: Genocid se osuđuje uvijek i svugdje, i u Gazi i u Srebrenici

Ambasada Islamske Republike Iran u BiH oglasila se na društvenoj mreži X povodom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, naglasivši da se genocid osuđuje uvijek i svugdje, i u Gazi i u Srebrenici.

- Podržavatelji osude genocida u Srebrenici svoju iskrenost trebaju pokazati zaustavljanjem genocida u Palestini. Bliži se i dan osude genocida u Gazi, ako Bog da - navela je Ambasada Irana u BiH.

ICMP: Usvajanje Rezolucije predstavlja svjetionik sjećanja i nade za buduće generacije

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) pozdravlja i podržava usvajanje Rezolucije 'Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine' od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Ova svečana odluka predstavlja značajan korak u priznavanju i poštovanju sjećanja na žrtve i preživjele genocida u Srebrenici, navodi se u saopćenju.

Skoro 30 godina ICMP je posvećen rješavanju pitanja osoba nestalih usljed oružanih sukoba, kršenja ljudskih prava i drugih uzroka, uključujući genocid u Srebrenici. Naši napori su uvijek bili, i još uvijek su, vođeni dubokom posvećenošću očuvanju prava preživjelih porodica na istinu i pravdu, navodi se u saopćenju.

Pronalaženje i identifikacija žrtava genocida u Srebrenici bio je mukotrpan i naučno rigorozan proces. Koristeći napredne forenzičke tehnike, uključujući DNK analize, antropološka ispitivanja i forenzičku patologiju, forenzički stručnjaci ICMP-a neumorno su radili na identifikaciji ljudskih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama na području Srebrenice.

Ovaj pažljiv pristup identifikaciji nije samo pružio olakšanje porodicama žrtava, već je i odigrao ključnu ulogu u dokumentovanju zločina počinjenih tokom genocida i privođenju počinitelja pravdi.

Do danas je više od 7,000 od više od 8,000 prijavljenih nestalih u Srebrenici u julu 1995. godine pronađeno i identificirano. Uprkos izazovima koje predstavlja protok vremena, zajedno sa partnerima, ICMP ostaje odlučan u svojoj posvećenosti nastavku rada na pronalaženju preostalih nestalih osoba.

- Uspostavljanje Međunarodnog dana sjećanja i komemoracije služi kao dirljiv podsjetnik na trajni uticaj genocida na pojedince, porodice i zajednice. Naglašava imperativ očuvanja ljudskog dostojanstva i osnovnih prava, te potvrđuje našu kolektivnu posvećenost sprječavanju da se takve strahote ikada ponove. ICMP stoji u solidarnosti sa preživjelima, porodicama žrtava i svim onima pogođenim genocidom u Srebrenici. Usvajanje ove Rezolucije predstavlja svjetionik sjećanja i nade za buduće generacije - ističe se u saopćenju ICMP-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo