21°C
Mostar 29°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

23.05.2024 / 20:45 Svijet - Šokantno

Premijer Gruzije: EU mi je prijetila da ću završiti kao Fico

Premijer Gruzije: EU mi je prijetila da ću završiti kao Fico

Gruzijski premijer, Irakli Kobakhidze, optužio je EU za zastrašivanje u eksplozivnom ispadu dok bjesni kontroverza oko zakona njegove vlade o "stranim agentima".

U izjavi objavljenoj na Facebooku u četvrtak, Kobakhidze utvrdio je da je njegova sve autoritarnija vlada suočena sa "zloupotrebljivom ucjenom" Zapada i rekao je da je visoki zvaničnik EU-a nagovijestio da bi se mogao suočiti s istom sudbinom kao slovački premijer Robert Fico, koji je upucan ranije ovog mjeseca.

"Prijetnja emitovana tokom telefonskog razgovora s evropskim povjerenikom bila je zapanjujuća", napisao je. "U mom razgovoru, evropski povjerenik naveo je niz mjera koje zapadni političari mogu preduzeti nakon što Gruzija donese zakon o transparentnosti i, dok je nabrajao te mjere, povjerenik je rekao 'pogledajte šta se dogodilo Ficu, trebali biste biti vrlo oprezni'," rekao je Kobakhidze.

Kobakhidze je takođe povezao ubistvo slovačkog čelnika od 15. maja u kojem je 71-godišnji osumnjičeni priznao da je djelovao sam - s obavještajnim službama zemlje "usko povezane sa Strankom globalnog rata". Fraza, koja se odnosi na tajnu kabalu koja je navodno odgovorna za uvlačenje Ukrajine u sukob s Rusijom, odjekuje propagandom Kremlja i nekoliko su je puta upotrijebili političari iz vladajuće stranke Gruzijski san posljednjih sedmica.

Odgovarajući na Kobakhidzeove tvrdnje, potparol Evropske komisije rekao je za "Politico": "To nije istina". Službeno pobijanje očekuje se uskoro; Kobakhidze nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrijepili njegove tvrdnje.

Tina Bokučava, čelnica najveće opozicione stranke u gruzijskom parlamentu, Ujedinjenog nacionalnog pokreta, kritikovala je premijera zbog "promovisanja sumnjivih teorija zavjere na svakom koraku".

"Protesti posljednjih sedmica jasno pokazuju da gruzijska javnost očajnički želi budućnost u srcu Evrope. Ove divlje optužbe malo će pomoći tim ambicijama", rekla je Bokučava.

Desetine hiljada Gruzijaca izašli su na ulice kako bi pokazali svoje protivljenje vladinom prijedlogu zakona o stranim agentima, za koji kažu da odražava zakon koji Rusija koristi da ušutka kritične glasove. EU je upozorio da bi konačno usvajanje zakona, koje se očekuje iduće sedmice, uništilo nade zemlje kandidatkinje da će se pridružiti bloku, dok bi Kongres SAD-a trebao razmotriti paket sankcija protiv političara koji guraju nova pravila, prenosi "Politico".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo