25°C
Mostar 29°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C

23.05.2024 / 22:38 BiH - Visoki predstavnik UN-a

Turk: Rezolucija o genocidu u Srebrenici važna za promovisanje mira u BiH i regiji

Turk: Rezolucija o genocidu u Srebrenici važna za promovisanje mira u BiH i regiji
Volker Turk / Agencije
Visoki predstavnik Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava Volker Turk pozdravio je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju je usvojila Generalna skupština UN-a (GS UN).

“Ova Rezolucija je dodatno priznanje žrtvama i preživjelima i njihovoj težnji za pravdom, istinom i garancijom neponavljanja. Ovo je također važan korak ka promovisanju kulture sjećanja i mira u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji”, kazao je Turk u saopštenju.

“Rezolucija je tim važnija s obzirom na neprestani revizionizam, negiranje genocida u Srebrenici i govor mržnje od strane visokih političkih čelnika u Bosni i Hercegovini, ali i susjednim državama. Posljednje sedmice su pokazale koliko je hitno suočiti se s prošlošću u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu”, rekao je.

Poručio je da politički čelnici u regiji imaju odgovornost da se uključe u konstruktivan dijalog za izgradnju miroljubivih društava u kojima ljudi mogu živjeti sigurno i slobodno, bez diskriminacije ili straha od sukoba i nasilja.

Naglasio je da se snažno protivi poricanju genocida počinjenog u julu 1995. u Srebrenici i ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija danas je usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Za Rezoluciju su glasale 84 zemlje, 19 je bilo protiv, 68 suzdržano. Većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo