15°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

24.05.2024 / 07:35 BiH - Historijska odluka

BBC: Prijedlog rezulucije o Srebrenici usvojen uprkos žestokom lobiranju Srbije

BBC: Prijedlog rezulucije o Srebrenici usvojen uprkos žestokom lobiranju Srbije
Foto: Vijesti.ba
Države članice Ujedinjenih nacija izglasale su da se 11. juli proglasi godišnjim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine.

BBC izvještava da je prijedlog Njemačke i Ruande prošao je uprkos žestokom lobiranju Srbije protiv rezolucije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdio je da je to „politizirano“ i da postoji rizik da se Srbija i srpski narod žigošu kao kolektivno odgovorni za genocid.

U konačnici, 84 države članice glasale su za stvaranje “Međunarodnog dana razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine”. Srbija može primijetiti da je to bilo nadmašeno sa 19 glasova protiv i 68 uzdržanih.Ali, ističe se u izvještaju BBC-ja, veće zadovoljstvo osjetit će rođaci više od osam hiljada muškaraca i dječaka Bošnjaka muslimana koji su ubijeni u genocidu. Snage bosanskih Srba sistematski su ih ubijale, nakon što su pregazile mirovne snage koje su navodno štitile “zaštićenu zonu” UN-a Srebrenicu u istočnoj Bosni.

BBC također ističe da Vučić istakao da srebrenička rezolucija „nije o pomirenju, ne o sjećanjima, već o nečemu što će otvoriti nove rane, ne samo na našim prostorima već i u ovoj sali“.

Čak i u Srbiji, međutim, neki se pitaju zašto se njihova vlada tako oštro protivila rezoluciji. Uostalom, u prijedlogu je izričito navedeno da su samo pojedinci osuđeni za genocid, te da se krivica "ne može pripisati nijednoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo