14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

24.05.2024 / 08:47 Fudbal - Serie A

Pobjeda u interesu talijanskog fudbala: Fiorentina slavila penalom u 103. minuti

Pobjeda u interesu talijanskog fudbala: Fiorentina slavila penalom u 103. minuti
Foto: X
Nevjerovatan rasplet prve utakmice 38., zadnjeg kola Serie A. Fiorentina je dramatično pobijedila 3:2 kod Cagliarija.

Gosti su poveli u 39. minuti golom Giacoma Bonaventure. U 64. minuti izjednačio je Alessandro Deiola. Pet minuta prije kraja Kingstone Mutandwa zabija za preokret Cagliarija, 2:1. Ali, tada slijedi čudesni prijelaz "iz jedan u dva".

Minutu prije kraja Nicolas Gonzalez donosi Fiorentini izjednačenje i kada se činilo da će utakmica završiti remijem, čudo. Sudac Alessandro Prontera, koji je inače Cagliariju poništio dva gola, produžio je utakmicu do 13. minute nadoknade i onda je na intervenciju iz VAR sobe dosudio penal za goste. Arthur Melo je zabio za veliki preokret Fiorentine te pobjedu koja je u interesu nje, ali i talijanskog fudbala.



Ovakav rasplet utakmice na Sardiniji odgovara svima tamo. Domaćin Cagliari je kolo ranije osigurao opstanak, pa se nije ljutio zato što je bez boda ostao poslije dva poništena gola i VAR penalom 13 minuta nakon isteka regularnog dijela. Fiorentina je ovom pobjedom osigurala osmo mjesto na kraju prvenstva (iako ima za odigrati još jednu utakmicu) i Evropu iduće sezone. Ali, njena pobjeda nad Olympiacosom u finalu Konferencijske lige iduće sedmice, donijela bi Italiji čak devet mjesta u evropskim takmičenjima iduće sezone.

Deveta, posljednja evropska pozicija Italije u Evropi, pripala bi Torinu, ako pobijedi rasterećenu Atalantu. To se i očekuje, jer su kladionice koeficijent na pobjedu Torina spustile s 4.00 na 2.00. Klub iz Bergama je naime osvajanjem Evropa lige osigurao Ligu prvaka iduće sezone, prenosi Index.hr.

Poraz Atalante u toj utakmici željno iščekuje Roma, ali i cijela Italija. Naime, ako Atalanta sezonu završi na petom mjestu, na kojem je trenutno, Roma bi također išla u Ligu prvaka, pa bi Italija u najjačem takmičenju imala čak šest predstavnika.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo