20°C
Mostar 27°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

24.05.2024 / 09:15 Svijet - Državni sekretar

Blinken najavio sankcije Gruziji zbog 'zakona o stranim agentima'

Blinken najavio sankcije Gruziji zbog 'zakona o stranim agentima'
Foto: Chuck Kennedy

Sjedinjene Američke Države su saopćile da uvode nova vizna ograničenja za Gruziju nakon što je ovaj mjesec nacionalni parlament usvojio kontroverzni zakon o "stranim agentima".

Američki državni sekretar Antony Blinken objavio je da Washington također pokreće "sveobuhvatnu reviziju bilateralne saradnje između Sjedinjenih Država i Gruzije".

Ograničenja, rekao je Blinken, "će se odnositi na pojedince koji su odgovorni ili saučesnici u podrivanja demokratije u Gruziji, kao i na članove njihovih porodica".

Dodao je da se "svako ko podriva demokratske procese ili institucije u Gruziji, uključujući i prije, tokom i nakon izbora u Gruziji u oktobru 2024., može smatrati nepodobnim za američke vize".

- Dok budemo razmatrali odnos između naše dvije zemlje, uzet ćemo u obzir postupke Gruzije u odlučivanju o našim - podvukao je Blinken.

Sporni zakon koji je nedavno usvojio gruzijski parlament zahtijeva od nevladinih organizacija i medija koji primaju preko 20 posto svojih sredstava iz inostranstva da se registruju kao tijela koja "slijede interese strane sile".

Poslanici su prošle sedmice usvojili zakon uprkos rasprostranjenim protestima. Vladajuća stranka Gruzijski san kaže da radi na povećanju transparentnosti finansiranja nevladinih organizacija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo