23°C
Mostar 31°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 13°C

24.05.2024 / 09:40 Zanimljivosti - Interaktivni program

Beč transformiše parkove u kreativne igraonice za djecu i mlade

Beč transformiše parkove u kreativne igraonice za djecu i mlade
Foto: Mili Badic

Gradske vlasti Beča u mnogobrojnim parkovima širom grada nude interaktivne programe za mališane i tinejdžere koji uključuju razne igre, radionice i izlete.

Nekoliko puta sedmično u fiksnim terminima 260 kvalificiranih radnika aktivno radi sa djecom i mladima u 160 parkova te u školskim, sportskim i stambenim objektima.

Program provode neprofitna udruženja koja su specijalizirana za rad s djecom i mladima, a finansiraju i podržavaju 23 okruga bečka okruga. U duhu participacije, djeca i mladi mogu aktivno učestvovati u kreiranju ponuda.

U parkovima se djeci i mladima pruža širok spektar mogućnosti neformalnog učenja pri čemu se koriste pedagoške metode socijalne i kulturne animacije te igre i aktivnog provođenja slobodnog vremena. Pored toga, podstiče se i razvoj emocionalnih, kognitivnih i motoričkih vještina.

Foto: Mili Badic 

Dodatno su tu aktivnosti poput izleta u rekreativne zone, turniri, posjete bazenima, kinima i muzejima. U aktivnosti se uključuju i roditelji, staratelji te starije osobe. Cilj je skladan suživot različitih generacija i kultura.

Sadržaj koji se nudi je prilagođen interesima, potrebama i životnom okruženju djece i mladih, pritom mogu i aktivno učestvovati u njegovom kreiranju. Učešće je na dobrovoljnoj bazi i besplatno.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo