13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

24.05.2024 / 09:51 BiH - Nakon usvajanja rezolucije

Kajan pokrenuo inicijativu: Izučavanje o genocidu uvesti u školsku nastavu

Kajan pokrenuo inicijativu: Izučavanje o genocidu uvesti u školsku nastavu
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija
Zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Sanel Kajan pokrenuo je inicijativu za uvođenje obaveznog izučavanja o genocidu počinjenom u BiH.

Ovaj program bi, smatra Kajan, trebao biti uključen u nastavne planove i programe osnovnih i srednjih škola u svim kantonima, tačnije cijeloj Federaciji BiH.

"Nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala Rezoluciju o Srebrenici, kojom je potvrđeno da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici, pozivam sva kantonalna ministarstva obrazovanja u Bosni i Hercegovini, kao i FMON, da odmah pristupe uvođenju izučavanja o izvršenom genocidu, kao obaveznog sadržaja u nastavne planove i programe svih škola", započeo je Kajan, te nastavio:

"Treba odbaciti sve ucjene, pritiske i nastojanja da se genocid ne spominje, a da naša djeca završe obrazovanje bez znanja o počinjenom genocidu u vlastitoj državi nad onima koji su državu branili i za nju se zalagali. Također, jasno treba reći 'ne' i odbaciti 'preporuke i smjernice' nekih međunarodnih organizacija o tome 'da se u udžbenicima ne spominje rat i ratna stradanja'. Nedopustivo je da samo učenici 9. razreda, u jednom malom dijelu svog obrazovanja, uče o genocidu i agresiji".

"Poslije usvajanja Rezolucije u UN-u, gdje je svijet još jednom potvrdio da je u Bosni i Hercegovini tj. Srebrenici počinjen genocid, niko nema bilo kakvo opravdanje da se o tome jasno i sistemski ne govori u svim obrazovnim ustanovama", zaključio je Sanel Kajan, zastupnik DF-a u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo