31°C
Mostar 38°C
Tuzla 37°C
Banja Luka 35°C
Bihać 30°C

24.05.2024 / 16:22 Politika - Video

Bećirović otkrio ko je pokrenuo rezoluciju, ulogu Lagumdžije, uputio poruku Srbima u BiH i Srbiji!

Bećirović otkrio ko je pokrenuo rezoluciju, ulogu Lagumdžije, uputio poruku Srbima u BiH i Srbiji!
Foto: FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se javnosti nakon povratka iz New Yorka.

On je rekao da se ne nasjeda na spinove i da su 152 države su odbile poziv Vučića da glasaju protiv rezolucije.

"Uspjeli smo napokon, pobijedila je pravda", rekao je Bećirović na početku svog govora.

"Mnogi su mislili da nikada nećemo dočekati ovu presudu, ali mi smo uspjeli. Iza ovoga stoji ogroman trud, znanje i energija. Ovo je jedna od najvažnijih diplomatskih i političkih pobjeda Bosne i Hercegovine u 21. stoljeću", dodao je Bećirović.

Predsjedavajući Predsjedništva je naglasio da smo bili u podređenom položaju u odnosu na neke druge mnogobrojnije diplomatije.

"Sa druge strane su bili Rusija, Kina, Sjeverna Koreja... Ali, uz pomoć naših saveznika, mi smo uspjeli. Usvojena Rezolucija je ipak mala satisfakcija porodicama žrtava genocida i zato poručujem da ne budemo oholi u našem odnošenju prema ovoj pobjedi".

Bećirović se zahvalio prijateljima BiH širom svijeta.

"Rezultat glasanja je iznad naših očekivanja. Važno je naglasiti da je po pravilima UN-a svaki glas koji je suzdržan zapravo podrška većini prilikom glasanja".

“Aktivnosti u vezi rezolucije pokrenuo sam na početku mandata, a intenzivirao ih prije 12 mjeseci. Od samog početka sam informisao Majke Srebrenice i udruženja iz Srebrenice, te im se zahvaljujem. Riječ je o jednom od najkompleksnijih projekata, nismo puno pričali ali smo radili. Pokazali smo da se ozbiljna politika ne vodi ispraznim riječima, da politika nije senzacionalizam i borba za lajkove”, rekao je i dodao:

“Kao čovjek koji je pokrenuo i vodio ovaj projekt, želim posebno pohvaliti najisturenijeg čovjeka ovog projekta, dr. Zlatka Lagumdžiju. Bez njegovog znanja i zalaganja, odgovorno tvrdim, Rezolucija ne bi bila usvojena. Zbog ovog projekta sam i predložio dr. Lagumdžiju za šefa Misije, znao sam da ću biti izložen medijskim napadima. Sada se pokazalo da je to bio dobar potez”.

On se najiskrenije zahvalio Majkama Srebrenice na čelu s Munirom Subašić, reisul-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću i saradnicima, posebno Aliji Kožljaku, ministru Elmedinu Konakoviću, diekotru MC Srebrenica Emiru Suljagiću, udruženju žrtava i svjedoka genocida n aćelu s Muratom Tahirovićem.

Bećirović je potom uputio nekoliko poruka srpskom narodu.

“Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije nikakva prijetnja srpskom narodu. Nema genocidnih naroda. Poruka građanima Srbije, u Rezoluciji se niti jednom riječju ne spominje 'Srbija'. Vrijeme je da i predsjednik Srbije razumije da je on predsjendik Srbije, a ne Srba", rekao je Bećirović.

Više u videu ispod …

(Vijesti.ba)

Izdvajamo