32°C
Mostar 38°C
Tuzla 38°C
Banja Luka 36°C
Bihać 32°C

25.05.2024 / 09:29 Auto - Stanje na terenu

Volkswagen i Renault neće raditi jeftine električne automobile

Volkswagen i Renault neće raditi jeftine električne automobile
Foto: Electrive

Kako sada stvari svoje, čini se kako ova dva evropska proizvođača automobila neće ući u zajednički projekt razvoja jeftinih EV vozila. A zašto?

Navodno je novi mali VW-ov model trebao koristiti platformu Renaulta Twingo, ali izgleda da su ovi pregovori prekinuti.

Izvori bliski ovim kompanijama kažu kako je Volkswagen prekinuo ove pregovore, a što znači kako će morati razviti svoju platformu za male EV automobile, a to će koštati i to se može odraziti na krajnju cijenu samog EV modela. S druge strane, Renault će svoj novi električni Twingo tržištu predstaviti 2026. godine.

Isti izvori kažu kako su dogovori bili vrlo blizu završetku, prekinuo ih je VW i službena informacija će biti objavljena u narednim sedmicama. Navodno je izvršni direktor VW-a Thomas Schaefer rekao kako ipak žele razviti svoj vlastiti jeftini EV prije 2027. godine, prenosi Racunalo.com.

Iako će samostalno razviti svoj novi Twingo EV, Renault ostaje otvoren i za druge partnere. Ovu je saradnju inicirao Renaultov CEO Luca de Meo u nadi kako će zajedničkim naporima spriječiti invaziju jeftinih i tehnički vrlo naprednih kineskih električnih automobila. Ipak, sve je palo u vodu…

(Vijesti.ba)

Izdvajamo