32°C
Mostar 38°C
Tuzla 38°C
Banja Luka 36°C
Bihać 32°C

25.05.2024 / 10:08 BiH - Crni datum

Dan kada je ubijena mladost: Tuzla obilježava 25. maj

U Tuzli je počelo obilježavanje godišnjice najtežeg dana u historiji grada.

Masakr na Kapiji poznat i kao zločin nad tuzlanskom mladošću je jedan od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle koji se dogodio na današnji dan, 25. maja 1995. godine. Granata ispaljena sa položaja s Ozrena pogodila sastajalište mladih Tuzle poznato kao Kapija.

Tog dana je ubijena 71 mlada osoba, a ranjeno ih je 150. Najmlađa žrtva masakra na Kapiji je Sandro Kalesić koji je imao nepune tri godine.

Na mezarju Aleja mladosti odakle je obilježavanje krenulo, cvijeće su položile porodice ubijenih, rodbina, prijatelji kao i delegacije visokih dužnosnika BiH.

Među poginulim je Alem Hidanović, koji je tada imao samo 19 godina. Njegova majka Zineta Hidanović, prisjetila se tog kobnog dana.

„Toga dana, moj sin Alem je prvi puta izašao na Kapiju, izašao je sa društvom. Ne znam šta se dogodilo, čula sam da je pala granata ali isto kao da je pala u zemlju, tako je zvučalo. Izađem na balkon, sav se narod uskomešao. Svi negdje trče, ja pitam šta je to bilo a mene kako ko pogleda, od mene glavu okrene. Poslije dva dana meni dolazi jedan njegov drug koji se dugo sa njim nije vidio. On je bio u vojnoj policiji, kida značke sa sebe i grli me, kaže teta Zineta ja sam prošao preko Kapije, ja sam se sapleo i skačući preko leševa i našao sam Alema otvorenih očiju, strpao ga u svog golfa i odvezao u bolnicu, kad sam došao doktor je rekao, momak kasno si stigao“, prisjeća se Zineta ovog teškog trenutka.

Najteže joj pada što osuđeni zločinac Novak Đukić nije iza rešetaka, iako je osuđen za zločin na Kapiji.

„Najviše me boli što zločinac šeta Beogradom. Roditelji ubijene djece umiru, a da pravdu nisu dočekali. Užas jedan, užas“, zaključuje ova majka.

Nevena Rudinac, iz inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji jutros je u Tuzli. Kaže da mladi u Srbiji nisu svjesni o svemu što se desilo u BiH.

Problem je koliko su informisani i iz kojih izvora. Zato postoji grupa entuzijasta koja se trudi prenijeti alternativne narative da se mladi upoznaju sa određenim stvarima kao što je zločin na tuzlanskoj Kapiji o kojem se ne govori dovoljno. Tu smo mi da podsjećamo i zatražimo da se odgovorni za ove zločine procesuiraju i pravda bude zadovoljena”, kazala je za Vijesti.ba.

Nevena Rudinac, iz Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji jutros je u Tuzli na godišnjicu masakra na Kapiji: Želimo da odamo počast žrtvama

Posted by Vijesti.ba on Saturday, May 25, 2024

Nakon polaganja cvijeća na mezarju Aleja mladosti, obilježavanje 25. maja se nastavlja u 11 sati komemoracijom na Kapiji, mjestu stradanja tuzlanske mladosti.


V. M. 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo