19°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

25.05.2024 / 15:19 BiH - 'Operacija Green Forest 8'

U Bužimu počeo najveći Airsoft susret u BiH

U organizaciji Airsoft kluba „Otpisani“ u Bužimu je započeo najveći airsoft susret u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Operacija Green Forest 8“ koji predstavlja deveti po redu međunarodni događaj koji okuplja entuzijaste ovog popularnog taktičkog sporta u našoj zemlji i regionu. 

Ovogodišnji susret u Bužimu, privukao je više od 30 klubova iz Bosne i Hercegovine, te goste iz Hrvatske i Slovenije.

Učešće u ovom događaju uzelo je više od 200 direktnih takmičara, a igrom će koordinirati moderatori ispred domaćina koji su zaduženi za sam tok događaja, fer i koretknu igru s ciljem da se osigura dobra zabava i nezaboravno iskustvo.

Po riječima domaćina Fuada Durakovića, predsjednika ASK „Otpisani“, pripreme za ovaj događaj trajale su nekoliko mjeseci, a članovi kluba su marljivo radili na pripremi terena i rekvizita, te s ponosom mogu istaknuti da će ovo biti još jedan airsoft spektal u Viteškom gradu.

-Prvi naš susret bio je 2014. godine i tada je došao poprilično velik broj ljudi, a svake naredne godine su nam dolazili ljudi iz drugih i udaljenijih mjesta. Ove godine nemamo učenika iz Srbije jer je njima ova lokacija jako daleka i naporan je put, ali imamo goste iz Slovenije i Hrvatske i oko 30 klubova. Mi smo prvi u BiH koji smo napravili 24-satni susret. Svake godine smo radili susrete osim u vrijeme pandemije koronavirusa. Jedne godine smo imali i goste iz Poljske koji su zavoljeli ovaj kraj i vole doći ovdje ne samo zbog airsofta, već i zbog turizma. Ove godine smo išli sa nešto drukčijim konceptom u trajanju od 12 sati, a svaki od učesnika plaća kotizaciju i uz sponzorstvo privrednih subjekata i Općine Bužim, koji ovo prepoznaju kao pozitivnu i afirmativnu stvar, pokrijemo sve troškove organizacije – ističe Duraković.

Zvaničnom početku susreta prisustvovao je i Mersudin Nanić, načelnik Općine Bužim, koja od prvog dana finansijski prati rad bužimskog airsoft kluba „Otpisani“, koji ovakve događaje vidi kao priliku ne samo za ravoj sporta, već i turizma u Viteškom gradu.

-Od samog osnivanja kluba i početaka airsofta na području naše općine, prepoznali smo ovo kao jedan vid turizma jer pored takmičara iz cijele BiH, imamo i goste iz regiona koji će tu biti, družiti se dva dana, neki će ostati i duže. Svako gleda na ovo svojim očima, mi na to gledamo prvenstveno kao na priliku za druženje i zato smo sponzor. Svake godine gledamo da jačamo našu finansijsku podršku i evo došli smo do toga da je ovo jedan od najjačih susreta u Bosni i Hercegovini – kazao je načelnik Nanić.

Svake godine Airsoft klub „Otpisani“ Bužim, podiže ljestvicu kvalitete i profesionalizma u organizaciji airsoft susreta, što rezultira sve većim brojem učesnika i sve većom popularnošću ovakvih događaja. Operacija „Green Forest 8“ predstavlja ne samo vrhunski sportski događaj, već i priliku za druženje, timski rad i promociju zajedništva među airsofterima iz regiona.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo