15°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

25.05.2024 / 18:07 Muzika i Film - World War Z

Novi naučnofantastični klasik Brada Pitta stigao na Netflix

Novi naučnofantastični klasik Brada Pitta stigao na Netflix
Foto: YouTube
Nakon što je početkom mjeseca na Netflix stigao Bullet Train, streaming servis sada je u svoju ponudu uvrstio još jedan film Brada Pitta. Riječ je o naučnofantastičnom klasiku World War Z, filmu starom čak 11 godina, koji i danas dijeli mišljenja gledalaca.

Brad Pitt glumi Gerryja Lanea, koji se s porodicom nađe usred velikog saobraćajnog zastoja. Ubrzo shvati da se ne radi o običnoj gužvi. Naime, ljudi zbog ubojitog virusa počnu napadati jedni druge, a samo jedan ugriz je dovoljan da ih pretvori u zombije.


Ne zna se kako se pojavio virus, a broj zaraženih naglo raste svaki dan. Pandemija je zavladala svijetom. Zaraženi su porazili svjetske vojske i srušili njihove vlade. Lane je primoran vratiti se svojem opasnom prethodnom životu kako bi zaštitio svoju porodicu te povesti očajnu potragu po cijelom svijetu za izvorom epidemije i nečim što je može zaustaviti.

Neki ovaj film, koji je adaptacija istoimenog romana Maxa Brooksa iz 2006., zapravo smatraju visokobudžetnim hororom te mu zamjeraju previše nelogičnih detalja u zapletu. Zbog toga na Rotten Tomatoesu ima ocjenu 67%, a na IMDB-ju 7.0/10. Usprkos tome, film je bio uspješan kad se pojavio u kinima 2013. godine. Na kinoblagajnama je zaradio 540 miliona dolara.

U planu je bio i nastavak, ali različita viđenja priče i neslaganja dovela su do toga da Marc Forster odstupi s mjesta režisera. Nakon njega došao je Juan Antonio Bayona, no i on je ubrzo napustio projekt. Paramount se tada okrenuo Davidu Fincheru i gotovo sve je bilo spremno, no tokom završne faze pretprodukcije 2019. godine, film je otkazan.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo