31°C
Mostar 37°C
Tuzla 36°C
Banja Luka 34°C
Bihać 29°C

28.05.2024 / 07:07 Politika - Parlament FBiH

Zastupnici danas o izboru Vukoje, niz apela da se ne glasa

Zastupnici danas o izboru Vukoje, niz apela da se ne glasa
Foto: Vijesti.ba
Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebalo bi na današnjoj sjednici da glasaju o izboru Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma izglasala je 21. maja da će Vukoja biti jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH.
 
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović ppručio je jučer da izbor sudija Ustavnog suda BiH ne smije biti predmet političke trgovine između čelnika različitih stranaka. 
 
- Vrijeme je da se prekine loša politička praksa koja je uspostavljena u prethodnim decenijama, prema kojoj se u Ustavni sud BiH biraju podobni stranački kandidati a ne istaknuti pravnici visokih moralnih kvaliteta. Također, u Ustavni sud BiH ne biraju se predstavnici konstitutivnih naroda, unaprijed određeni od strane političkih stranaka. Na kraju, iako Predsjedništvo BiH ne učestvuje u izboru sudija Ustavnog suda BiH, pozivam Parlament Federacije BiH da ne podrži izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH", navodi se u saopćenju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.
 
Klub DF-a je pozvao vladajuću koaliciju da odgodi izjašnjavanje o izboru sudija Ustavnog suda do izricanja Mišljenja Venecijanske komisije o načinu izbora sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. 
 
- Klub Demokratske fronte na sjednici će zatražiti skidanje imenovanja Vukoje s dnevnog reda federalnog parlamenta. Klub DF smatra da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine najvažnija pravosudna institucija koja ne smije biti prepuštena u ruke Dodika i Čovića, a što će se desiti ukoliko Marin Vukoja, politički kontaminirana osoba, bude, kao jedini kandidat, imenovan za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju stranke.
 
- Zastupnici stranaka Trojke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na sjednici na kojoj će se glasati o izboru Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, iako je u ponudi samo jedan kandidat, ipak će imati priliku da biraju, stoji u reakciji SDA, uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. 
 
- Svaki od njih, pojedinačno, odlučit će da li će ispuniti želje HDZ-a i time sačuvati fotelje stranačkih šefova, ili će izabrati jasan interes države Bosne i Hercegovine. Građani Federacije BiH će sasvim sigurno pomno pratiti pojedinačno izjašnjavanje svakog od zastupnika, pa niko svoju ličnu odgovornost neće moći prebaciti na kolektvni teren, na komisije ili stranačke odluke, navode iz SDA.
 
I ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Damir Arnaut uputio je poziv kolegama iz Naše stranke uoči sutrašnjeg izjašnjavanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da Marin Vukoja bude imenovan za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
 
Obratio se sedam zastupnika NS-a koji će biti među onima koji će odlučivati o ovom pitanju.
 
"Znam da ovo nije samo vaša odluka i da ste instrukcije dobili od rukovodstva NS-a. No, odgovornost je samo vaša. Već sutra, a posebno nakon prve pogrešne odluke Ustavnog suda, cijelo to rukovodstvo, sve troje, sakrit će se iza vaših glasova. Stoga vas molim: Poštujte Ustav Bosne i Hercegovine, ustaljene procedure i naše principe", poručio je Arnaut.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo