31°C
Mostar 38°C
Tuzla 37°C
Banja Luka 35°C
Bihać 30°C

28.05.2024 / 08:31 Svijet - Evropski izbori

Njemačka vlada ne daje Von der Leyen bezuvjetnu podršku za novi mandat

Njemačka vlada ne daje Von der Leyen bezuvjetnu podršku za novi mandat
Foto: Agencije

Njemačka koaliciona vlada ne podržava bezuvjetno kandidaturu predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen za drugi mandat, a visoki predstavnici vladajućih stranaka kažu da će ona morati učiniti ustupke u zamjenu za njemačku podršku, piše Euractiv.

Predviđa se da će grupa Von der Leyen, Evropska narodna partija (EPP), osigurati najviše glasova na evropskim izborima u junu, što bi zahtijevalo od lidera EU da je nominiraju za predsjednicu Komisije ako slijede sistem "Spitzenkandidaten".

Na pitanje Euractiva o stavu Njemačke o sistemu vodećih kandidata, glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit rekao je da se primjenjuje koalicioni sporazum tri vladajuće stranke.

- Prema mojim saznanjima, u koalicionom sporazumu nije predviđeno da se nominuje vodeći kandidat najjače poslaničke grupe - rekao je on u ponedeljak.

Dok koalicioni sporazum socijaldemokratskog SPD-a, liberalnog FDP-a i Zelenih predviđa da stranke pozivaju na „standardizovani evropski izborni zakon sa djelimično transnacionalnim listama i obavezujućim sistemom Spitzenkandidaten“, u principu, Hebestreitovi komentari sugeriraju da vlada ne smatra kao obavezan sistem za trenutne izbore.

To dalje nagovještava da bi Njemačka mogla izvršiti pritisak na Von der Leyen da izvuče ustupke u zamjenu za osiguranje glasa najveće članice EU u Vijeću od 27 zemalja EU, koje treba da odobre nova čelna mjesta u EU.

Kancelar Olaf Scholz (SPD, S&D) već je u petak upozorio da sljedeći predsjednik Komisije ne smije raditi sa strankama krajnje desnice, nagovještavajući da bi takav aranžman bio crvena linija.

Učiniti sistem Spitzenkandidaten obaveznim za lidere EU uglavnom je "dugoročna" obaveza, objasnio je zamjenik glavnog poslanika za pitanja EU Scholzove stranke SPD Johannes Schraps.

Nominacija sljedećeg predsjednika Komisije ovog puta prvenstveno mora biti "transparentna", rekao je za Euractiv, dodajući da je podrška SPD-a uvjetovana odricanjem Komisije od "većine koja također zahtijeva podršku desnih ekstremista", ponavljajući Scholzove komentare.

Scholzov mlađi partner, Zeleni, podržavaju ovaj stav.

- Izričito pozdravljam to što kancelar očekuje da će sljedeće vodstvo Komisije isključiti saradnju s desničarskim ekstremistima - rekao je za Euractiv poslanik Zelenih Anton Hofreiter, predsjednik odbora Bundestaga za evropska pitanja.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo