31°C
Mostar 38°C
Tuzla 37°C
Banja Luka 35°C
Bihać 30°C

28.05.2024 / 08:48 Svijet - Uprkos bijesu Izraela

Španija, Irska i Norveška danas službeno priznaju Palestinu

Španija, Irska i Norveška danas službeno priznaju Palestinu
Foto: X
Španija, Irska i Norveška službeno će priznati palestinsku državu, uprkos bijesnoj reakciji Izraela, koji se nakon sedam mjeseci sukoba u Gazi našao u sve većoj izolaciji.

Više od 140 od 193 države članice Ujedinjenih naroda priznaju palestinsku državu, uključujući većinu globalnog juga, Rusiju, Kinu i Indiju, prenosi HINA.

Madrid, Dublin i Oslo opisali su svoju odluku kao način da se ubrzaju napori da se osigura prekid vatre u izraelskom ratu s Hamasom u Gazi.

Premda je deklaracija triju zemalja uglavnom simbolična, one se nadaju da će potaknuti druge zemlje Evropske unije da slijede njihov primjer.

Španija i Irska bit će najveće i politički najutjecajnije zemlje u 27-članom bloku koje će priznati palestinsku državu, pridruživši se Švedskoj, Cipru, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj.

Britanija, Australija i članica EU-a Malta nagovijestile su proteklih mjeseci da bi mogle slijediti njihov primjer.

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je u ponedjeljak da će slovenska vlada u četvrtak odlučivati o priznanju palestinske države, nakon čega će odluka biti upućena parlamentu na konačno odobrenje.

Ali Francuska je rekla da sada nije vrijeme za priznavanje palestinske državnosti, dok se Njemačka pridružila najvjernijem savezniku Izraela, Sjedinjenim Državama, u odbijanju jednostranog pristupa, inzistirajući na tome da se dvodržavno rješenje može postići samo kroz dijalog.

"Nadamo se da će naše priznanje i naši razlozi pridonijeti tome da druge zapadne zemlje slijede ovaj put, jer što nas bude više, to ćemo imati više snage za nametanje primirja", rekao je premijer Pedro Sanchez 22. maja.

Tri zemlje priznaju palestinsku državu u granicama koje bi trebale biti demarkirane kao prije 1967., s Jeruzalemom kao glavnim gradom obje države.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo