30°C
Mostar 37°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

28.05.2024 / 10:12 Svijet - Pjongjang

Sjeverna Koreja pokušala lansirati špijunski satelit, nije uspjelo

Sjeverna Koreja pokušala lansirati špijunski satelit, nije uspjelo
Foto: Arhiv

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je pokušala lansirati novi vojni izviđački satelit, no pokušaj je propao, a potez naišao na osudu Južne Koreje, Japana i SAD-a.

Južna Koreja objavila je u utorak videosnimku za koju njezina vojska tvrdi da prikazuje neuspjeli pokušaj lansiranja.

Jednominutni crno-bijeli video koji je objavio glavni stožer južnokorejske vojske prikazuje nešto nalik eksploziji na nebu praćenoj bljeskovima.

Snimka je snimljena uređajem za promatranje na južnokorejskom patrolnom brodu.

Sjeverna Koreja priopćila je da je njezin posljednji pokušaj lansiranja novog vojnog izviđačkog satelita propao u ponedjeljak tijekom leta. Početna analiza je pokazala da je uzrok novorazvijeni raketni motor na tekuće gorivo, ali se istražuju i drugi mogući uzroci, izvijestio je sjevernokorejski državni medij KCNA.

Pokušaj je uslijedio samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang izdao upozorenje da će pokušati lansirati satelit do 4. lipnja, što bi bio njegov drugi špijunski satelit u orbiti.

Južnokorejske i američke vlasti vjeruju da je projektil eksplodirao nakon što je letio nekoliko minuta, a stožer južnokorejske vojske je naveo da je otkrio veliku količinu krhotina rakete u moru samo dvije minute nakon lansiranja.

Objekt koji je ispalila Sjeverna Koreja nestao je iznad Žutog mora, rekao je novinarima glavni tajnik japanskog kabineta Yoshimasa Hayashi. Optužio je Sjevernu Koreju da je lansiranjem prekršila rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Sjedinjene Države osudile su lansiranje, “koje je uključilo tehnologije koje su izravno povezane s programom balističkih projektila DNRK-a i dogodilo se u suprotnosti s više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je glasnogovornik State Departmenta. Inače, DNRK je skraćenica za Demokratsku Narodnu Republiku Koreju.

Lansiranje je uslijedilo nekoliko sati nakon što su Kina, Južna Koreja i Japan završili trostrani summit u Seulu, napominje Reuters.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo