13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

28.05.2024 / 16:26 BiH - Oglasili se

Sindikat Energoinvesta: Vratimo poštenje u modu

Sindikat Energoinvesta: Vratimo poštenje u modu
Foto: Vijesti.ba

Iako, nažalost, u prethodnih nekoliko dana svjedočimo svojevrsnoj medijskoj blokadi prema obraćanjima javnosti od strane Odbora Sindikata Energoinvesta, pokušaćemo još jednom upoznati javnost o trenutnim dešavanjima koja se vežu za izbor direktora Energoinvesta.

Napominjemo da smo u prethodnim obraćanjima i susretima sa nadzornim odborom, resornim ministrom i premijerom pokušali ukazati na protuzakonito donošenje odluka vezanih za (ne)provođenje konkursne procedure za izbor direktora, te da nismo naišli na razumijevanje za iznesenu argumentaciju i upozorenja na posljedice koje mogu proisteći iz donošenja istih.

Tom prilikom sindikatu su prezentovani oprečni stavovi i zaključci doneseni na osnovu dezinformacija. Ovakav pristup, kreiranja nepostojećih izgovora za neraspisivanje konkursa, dao nam je snagu za dalju borbu u ostvarivanju cilja, a to je provođenje zakona i Statuta kompanije uzimajući u obzir zajedničke interese Energoinvesta i radnika.

Razočarani smo i šokirani činjenicom da se sva prethodna borba radnika, sindikata i menadžmenta za očuvanje Energoinvesta i egzistencije svih radnika nipodaštava i predstavlja kao borba za provođenje interesa tadašnje vlasti, kao i navodnih ličnih interesa pojedinaca.

Nismo bili poslušnici prethodnih, nećemo biti trenutnih, a niti budućih politika čiji je isključivi cilj uhljebljavanje svojih stranačkih „kadrova“, jer smo osjetili na svojoj koži i dan danas ispaštamo od posljedica predstečajnog stanja čemu je uzrok djelovanje tih „pomagača“ i dušebrižnika Energoinvesta. Svojim stavovima jasno dajemo do znanja da je naš jedini cilj stabilan i prosperitetan Energoinvest, a samim tim i sigurnost radnih mjesta.

Najavljeni potezi imenovanja novog v.d. direktora koji nije iz Energoinvesta, vlast, pored kršenja zakona, mijenja stabilnost sa anarhijom i dovodi u pitanje status kompanije i radnika.

Poručujemo Vlastima:

Prestanite se igrati i eksperimentisati preko leđa radnika Energoinvesta pod okriljem stranačkih raspodjela funkcija.

Provedite zakonom propisanu obavezu konkursne procedure za izbor direktora Energoinvesta, kao što ste obećali, pa slagali.

Ponašajte se u duhu dobrog domaćina, a ne rušitelja.

Pokažite na djelu da niste samo deklarativno socijaldemokrate.

Protesti i reakcija radnika Energoinvesta neće utihnuti, a na putu ostvarivanja naših zahtjeva iskoristićemo sva zakonom raspoloživa sredstva!

(Vijesti.ba)

Izdvajamo