13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

28.05.2024 / 16:48 Svijet - Masakr u Rafahu

JAR: Stanje u Gazi opravdava našu tužbu ICJ-u protiv Izraela za genocid

JAR: Stanje u Gazi opravdava našu tužbu ICJ-u protiv Izraela za genocid
Foto: Agencije
Južnoafrička Republika (JAR) osudila je izraelski napad na šatorski logor u Rafahu, na jugu Gaze, tvrdeći da sadašnji uslovi u Gazi opravdavaju njihovu tužbu za genocid protiv Izraela na UN-ovom sudu.

"JAR se pridružuje međunarodnoj zajednici u osudi žalosnih i brutalnih napada na nevine civile nakon što su izraelske snage bombardovale logor s raseljenim Palestincima u određenoj sigurnoj zoni u Rafahu", saopćio je Odjel za međunarodne odnose i saradnju (DIRCO).

U saopćenju se dodaje da su "grozni napadi uslijedili dva dana nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio obustavu ofanzive na Rafah.

ICJ je prošle sedmice podržao zahtjev JAR-a da se Izraelu naredi obustava ofanzive i nakon što je Pretoria optužila Izrael za genocid.

Izrael odlučno odbacuje optužbe JAR-a.

DIRCO u saopćenju pita "koliko dugo će međunarodna zajednica gledati uništenje cijelog stanovništva prije nego svijet reaguje protiv tih okrutnih i neprestanih napada".

Ministarstvo zdravlja u Gazi jučer je javilo da je najmanje 45 ljudi, većinom žena i djece, poginulo u izraelskom zračnom napadu na Rafah, tj. šatorsko naselje za raseljene.

Prethodno je Hamas lansirao raketne projektile na Tel Avv, a izraelska vojska je rekla da su njezini avioni napali Hamasov kompleks u Rafahu u kojem su djelovali, te da je "napad izveden protiv legitimnih ciljeva prema međunarodnom pravu, korištenjem preciznog streljiva i na temelju preciznih obavještajnih podataka koji su ukazivali na Hamasovo korištenje područja", prenosi HINA.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo