25°C
Mostar 33°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 31°C
Bihać 28°C

28.05.2024 / 18:26 BiH - Uoči 16. tačke

Pauza na sjednici Parlamenta FBiH, slijedi rasprava o Vukoji

Pauza na sjednici Parlamenta FBiH, slijedi rasprava o Vukoji
Foto: Parlament FBiH
Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH uskoro će početi rasprava o 16. tački dnevnog reda koja se tiče imenovanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

Nakon završetka 15. tačke, zastupnici su otišli na polusatnu pauzu i po njihovom povratku će startati rasprava o najzanimljivijoj tački sa dnevnog reda današne sjednice. Ona bi trebala početi u 18:55 sati.

Pauzu je zatražio šef Kluba zastupnika SDA u Parlamentu FBiH Mirsad Zaimović.

Podsjetimo, opozicione stranke tražile su ranije da se sa dnevnog reda skine imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BIH, tvrdeći da je prekršen poslovnik i procedure, te da se njegovim imenovanjem ispunjavaju želje Dragana Čovića i HDZ-a, a BiH dugoročno dovodi u opasnost.

Za skidanje sa dnevnog reda glasalo je 38 zastupnika, suzdržanih je bilo 13, a 34 glasa su bila protiv.

Potom se prešlo na utvrđivanje dnevnog reda današnje sjednice na kojoj je i imenovanje Marina Vukoje. Za dnevni red je glasalo 52 zastupnika, 13 je bilo suzdržanih i 33 protiv.

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović pozvao je Parlament Federacije BiH da ne podrži izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH jer smatra da "dosadašnje provedene procedure, u vezi s utvrđivanjem liste najuspješnijih kandidata za izbor jednog sudije Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH, upućuju na postupanja koja nisu u skladu s osnovnim kriterijima za izbor sudija Ustavnog suda BiH".

- Zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH se mora omogućiti da biraju sudiju, a ne da aklamacijom potvrđuju prijedlog Komisije za izbor i imenovanje – mišljenja je Bećirović, koji je dodao da izbor sudija Ustavnog suda BiH ne smije biti predmet političke trgovine između čelnika različitih stranaka.

Imenovanje sudije Ustavnog suda BiH je jedno od imenovanja o kojima bi se danas trebao izjasniti Predstavnički dom u okviru zadnje tačke predloženog dnevnog reda "Izbor i imenovanja".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo