14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

28.05.2024 / 19:04 Svijet - Tbilisi

Gruzija usvojila 'ruski zakon' o stranim agentima, uprkos protestima

Gruzija usvojila 'ruski zakon' o stranim agentima, uprkos protestima
Foto: Agencije
Gruzijski parlament danas je izglasao zakon koji ograničava rad nevladinih organizacija finansiranih iz inostranstva uprkos velikim protestima i predsjedničkom vetu.

Zastupnici u Tbilisiju su u konačnom činu zaobišli veto proevropske predsjednice Salome Zurabišvili. Ona je rekla da je zakon koji od nevladinih organizacija s inostranim finansiranjem traži da se registruju kao "inostrani agenti” ruski "u srži i prirodi”.

Gruzijski parlament podržao je kontroverzni zakon prošle sedmice usprkos velikim protestima u Tbilisiju i pozivima Evropske unije i Sjedinjenih Država da to ne učini.

Hiljade Gruzijaca protestovale su protiv zakona za koji strahuju da će ugroziti gruzijski put prema EU i utišati organizacije i medije kritične prema vlasti, kao u Rusiji gdje je donesena slična mjera.

Ali, vladajuća većina na kraju je ipak odobrila zakon koji ograničava inostrani utjecaj na nevladine organizacije te pojačava nadzor nad njima i nezavisnim medijima, koji dobivaju više od 20 posto finansiranja izvana.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo