20°C
Mostar 27°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

28.05.2024 / 19:15 BiH - Sarajevo

Suđenje Aliji Delimustafiću i ostalima počelo iznova

Suđenje Aliji Delimustafiću i ostalima počelo iznova
Foto: FENA
Čitanjem dijela optužnice u sarajevskom Kantonalnom sudu iznova je počelo suđenje Aliji Delimustafiću i ostalima koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina te druga krivična djela, nakon što je došlo do izmjene zastupnika.

Predsjedavajući sudija Igor Todorović je kazao da je ranije utvrđeno da je advokat Abdulah Kovačević predložen kao svjedok u ovom predmetu, te je došlo do zamjene zastupnika pravnog lica “Ex Line Group“ Istočno Sarajevo, čiji novi zastupnik je advokat Darko Stojaković.

- Imajući to u vidu, glavni pretres će početi iznova - rekao je sudija Todorović.

Nakon što su uzeti podaci optuženih te ih upoznao s njihovim pravima i obavezama, sudija Todorović je otvorio glavni pretres i naložio da se pročita optužnica.

Tužilac Samir Selimović je počeo čitati ispočetka optužnicu, što je prvobitno bilo započeto početkom aprila ove godine, nakon desetina odlaganja i više od šest godina od njenog potvrđivanja. U narednim ročištima Tužilaštvo je nastavilo čitati optužnicu i nije završilo do današnjeg ročišta na kojem je tužilac Selimović pročitao prvu tačku optužnice s devet podtačaka.

Za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina, te druga krivična djela optužnica tereti Aliju Delimustafića, Lejlu Cerić, Zorana Lončara, Izeta Musića, Emira Karaču, Elviru Kreho, Džemala Karića, Suada Hadžića, Edina Mutevelića, Kemu Kapura, Envera Delimustafića, Samira Skorupana, Seada Hadžića, Zaima Spahovića, Ševalu Arnautović i Hamdiju Habula, te nekoliko pravnih lica.

Nastavak čitanja optužnice planiran je za 4. juni, javlja BIRN BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo