13°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

28.05.2024 / 19:38 Svijet - Video

Kina objavila simulaciju masovnog napada na Tajvan

Kina objavila simulaciju masovnog napada na Tajvan
Foto: X
Istočno zapovjedništvo kineske Narodne oslobodilačke vojske objavilo je u petak video simulacije svojih raketnih snaga koje izvode masovni napad na Tajvan.

Simulacija u trajanju od 70 sekundi napravljena je kombinacijom animacija i snimki, a prikazuje ratne brodove, kopnene raketne bacače i lovce kako lansiraju valove projektila na otok.

"Uništite stup tajvanske nezavisnosti! Udarite na bazu tajvanske nezavisnosti! Prekinite krvotok tajvanske nezavisnosti!", stoji u videu.


Video je objavljen u vrijeme dok je Kina provodila vojne vježbe "Joint Sword-2024A" oko Tajvana. Borbeni avioni potpuno su okružili Tajvan tokom vježbi.

Vježbe su uslijedile nakon što je novi predsjednik Tajvana Lai Ching-te položio zakletvu i odmah je u svom inauguracijskom govoru napao kinesku vladajuću stranku. Peking je njegove izjave osudio kao "priznanje nezavisnosti" i rasporedio svoje snage kao "snažnu kaznu za separatističke činove snaga koje se bore za nezavisnost Tajvana".

Kina je više puta kritikovala Laija kao "separatista". On odbacuje tvrdnje Pekinga o suverenitetu i kaže da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti. Više puta je nudio razgovore, ali je odbijen. Govoreći na sastanku svoje vladajuće Demokratske progresivne stranke (DPP) u južnom gradu Tainanu, Lai je pozvao Kinu da "podijeli veliku odgovornost za regionalnu stabilnost s Tajvanom", prenosi Index.hr.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo